Ako mislite da je jedino vreme kada možete da zatrudnite do ovulacije, niste u pravu. Sve dok imate odnose od 12 do 24. sata nakon oslobađanja jajne ćelije, postoji i dalje šansa da ostanete trudni. Šanse jesu male između 0 i 11 odsto, ali to ne treba da vas obeshrabri da nastavite da imate skes sa partnerom. Porostoje dva razloga koji govore u prilog tome:

  • možda grešite u pogledu tačnog dana ovulacije, koji može da varira.
  • seks nakon oplodnje može da poveća šansu za trudnoćom.

Nekoliko istraživanja o izgledima začeća u različitim fazama menstrualnog ciklusa, ukazala su da su najbolje šanse da zatrudnite dan pre ili na dan ovulacije. Međutim, nije 100 odsto jasno kolika je verovatnoća da ćete ostati trudni kada ovulacija prođe. Otprilike je utvrđena sledeća računica:

  • Jedan dan pre ovulacije: 21 - 35 odsto
  • Na dan ovulacije: 10 - 33 odsto
  • Jedan dan posle ovulacije: 0 - 11 odsto
  • Dva dana nakon ovulacije : 0 do 9 odsto
Par, seks, ljubav
Shutterstock Ljubavni par u krevetu

Ovo pre svega zavisi od toga kako definišete "začeće". Oplodnja ovuliranog jajeta dešava se u roku od 12 do 24.sata, nakon toga jaje više nije održivo. Ali oplodnja jajne ćelije ne znači da ste trudni, zapravo možete biti sigurni tek kada se embrion "zakači" za sluzokožu materice, između 5 i 10 dana nakon ovulacije.

Međutim, pojedina istraživanja sugerišu da seks nakon ovulacije upravo može značajno da doprinese u implantaciji, odnosno kačenju embriona za matericu.

Što zapravo znači da nikako ne prestanete sa odnosima nakon ovulacije, prvo zato što postoji mogućnost da ste loše izračunali, drugo zato što seksom nakon ovulacije možete da "pomognete" embrionu da se učvrsti.

(Yumama)