Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 ZNAKOVA NEPLODNOSTI KOJE NIKAKO NE TREBA DA IGNORIŠETE: Obratite pažnju kakvu menstruaciju imate i reagujte na vreme

Autor Sandra Krstanović

Neplodnost je često tiha, zato obratite pažnju na ove simptome.

 Bol, žena Izvor: Shutterstock

Bez obzira da li aktivno pokušavate da zatrudnite ili tek razmišljate o bebi, važno je na vreme da prepoznate uobičajne simptome koji mogu da ukažu na neplodnost.

"Jesam li plodna", to je pitanje koje mnoge žene postave kada pokušavaju duže vreme da zatrudne. Činjenica je da sve više parova prolazi kroz ovu fazu ukoliko žele da imaju bebu, stručnjaci obično dijagnostikuju neplodnost ako par neuspešno pokušava da zatrudni godinu dana (Ili šest mesci ako je žena starija od 35 godina). Neplodnost je često tiha, ali ponekada vaše telo daje jasne znake da ne možete da zatrudnite. Ako primetite bilo koji od pet simptoma navedenih u nastavku, pozovite svog ginekologa. On će najbollje ustanoviti da li imate stanje koje utiče na plodnost.

Izostanak menstruacije

Nakon što prestanete da uzimate kontracepciju, vašem telu je potrebno nekoliko meseci da se reguliše. Ali ako ne dobijete menstruaciju posle tri meseca, konsultujte se sa ginekologom. Nemojte da vas to obeshrabri, jer nijedna menstruacija ne ukazuje na to da žena nema ovulaciju i da ima male šanse da zatrudni bez pomoći.U početku rešenje može biti u vidu propisane terapije, a sledeći koraci ukoliko ona ne daje rezultate, su injekcije, intrauteina inseminacija ili vantelesna oplodnja.

Nepravilna menstruacija

Neredovni ciklus može da ukaže na osnovni poremećaj vezan za ovulaciju. Razlozi su slični potpunom nedostatku menstruacije, sindromu policističnih jajnika, poremećaju štitne žlezde, gde su signali iz mozga koji šalju hormone isključeni. Nepravilni ciklusi mogu takođe da budu znak smanjene ovarijalne rezerve uzrokovane endometriozom ili ranim otkazom jajnika.

 Žena, doktor
Žena na pregledu kod ginekologa
Izvor: Shutterstock

Krvarenje između menstruacija

Krvarenje između ciklusa ili posle seksa može da ukaže na polip ili fibroid materice ili na leziju grlića materice. Pored željene trudnoće, ginekolog treba da se uveri da ovi simptomi ne ukazuju na nešto ozbiljnije kao što je rak, iako je to redak slučaj.

Veoma obilne menstruacije

Ako koristite više od jednog uloška i tampona na sat, izbacujete ugruške veće od jedne četvrtine ili krvarite duže od sedam dana, menstruacija je neobično obilna - to može da ukaže da imate miom materice.Teški ciklusi su takođe povezani sa određenim poremećajem krvarenja koji se mogu jako uspešno rešiti adekvatnom terapijom.

Bol u karlici

Ako imate izražen bol tokom menstruacije ili nelagodnost tokom seksa, mogli bi da vam dijagnostikuju endometriozu. Ona može da dovede do ožiljka karlične strukture, smanjenja plodnosti ili povećanju rizika od vanmaterične trudnoće. Takođe može da umanji zalihe jajnih ćelija kod žene, međutim i ovo stanje može jako brzo da se izleči propisanim lekovima.

Međutim, ako imate bol u karlici sa temperaturom i izraženim sekretom, to može biti znak infekcije, što takođe može da dovede do značajne blokade jajovoda. Jednostavnim testom može da se proveri njihova prohodnost i on se radi neposredno nakon što se par odluči da počne sa planiranjem bebe.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica