Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PORODILA SAM SE CARSKIM REZOM I ŽELIM JOŠ DECE: Kada je idealno da ponovo zatrudnite a da nemate razloga za brigu

Autor Radmila Ilić

Stručnjaci su otkrili kada je idealno vreme da ponovo zatrudnite ako ste prethodno imale carski rez.

 Carski rez Izvor: Profimedia

Porođaj carskim rezom nosi duži oporavak tela, ali šta to znači za planiranje porodice? Ako želite da rodite još dece nakon carskog reza, dobro je znati kada je bezbedno zatrudneti ponovo kako ne bi bilo nekakvih posledica po majku ili bebu.

Iako mnogi lekari u svakom slučaju savetuju ženama da sačekaju 18-24 meseca pre nego što ponovo pokušaju da zatrudne, ovo se posebno odnosi na majke koje su rodile carskim rezom. To vreme daje vašem telu mogućnost da se potpuno oporavi od velike operacije koju nosi ovaj način porođaja.

Možda će vas zanimati

"Razmišljajući kada je bezbedno da se ponovo zatrudni, posmatramo interval između trudnoća. To je vreme od porođaja do početka sledeće trudnoće. Postoje dokazi koji ukazuju na to da kratak interval između trudnoća, tačnije kraći od 18 meseci, nosi veći rizik od komplikacija u narednim trudnoćama", kaže ginekolog.

Međutim, neke žene se odlučuju da zatrudne i ranije. Ako želite ponovo da proširite svoju porodicu, a nedavno ste imale carski rez, možda je najbolje da se posavetujete sa svojim ginekologom.

 Beba, porođaj, carski rez
Beba rođena carskim rezom
Izvor: Shutterstock

Koje rizike nosi trudnoća posle carskog reza?

Istraživanja su pokazala da ukoliko zatrudnite u periodu manjem od šest meseci nakon carskog reza, možete povećati rizik od komplikacija, kao što je ruptura materice ili rađanje bebe sa manjom porođajnom težinom.

Ako želite da porodite vaginalnim putem, a imali ste carski rez, onda imate još više razloga da razmislite o odlaganju trudnoće, pošto su istraživanja pokazala da je mogućnost rupture materice veća tokom vaginalnog porođaja, ako je prošlo manje od dve godine od prethodnog carskog reza. Međutim, mnoge žene koje brzo ponovo zatrudne nakon carskog reza iznesu potpuno zdrave trudnoće i bebe. Izbor je na kraju na vama i vašem lekaru koji će najbolje proceniti stanje vaše materice.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica