Ako već neko vreme pokušavate da ostanete trudni ali vam ne ide, očekivano je da počinjete da se brinete. Postoji niz znakova koji mogu da utiču na neplodnost, a ako obratite više pažnje na to šta vam govori telo i sa stručnjacima se savetujete oko toga, rešenje može da se nađe.

Pre nego što donesete bilo kakav zaključak, zapamtite da je za stvaranje bebe potrebno dvoje. Iako je normalno da žene prvo kreću od sebe i da pomisle da je problem u njima, postoji mogućnost da je problem u vašem muškarcu i da on mora da se savetuje sa lekarom.

Sakupili smo najčešće stvari zbog kojih ne može da dođe do trudnoće, kako zbog ženskih problema, tako i zbog muških.

Znaci koji ukazuju na probleme za začećem kod žena:

Izostanak menstruacije

Jedan od najčešćih problema sa plodnošću kod žena jeste problem sa ovulacijom. Ako se menstruacija ne pojavi nekoliko meseci, to može biti znak da nemate ovulaciju. Međutim, imajte na umu da stvari poput stresa i ishrane mogu da utiču na vašu menstruaciju.

Znaci koji stvaraju problem da ostanete trudne
Shutterstock Žena sa bolovima u stomaku

Hormonski problemi

Ako imate smanjen seksualni nagon, proređivanje kose, povećanu maljavost na licu ili probleme sa kožom, to može biti znak hormonske neravnoteže koja utiče na plodnost. Ako imate bilo koji od ovih simptoma i pokušavate da zatrudnite, porazgovarajte sa lekarom.

Nepravilne menstruacije

Nepravilan menstrualni ciklus takođe može biti znak potencijalnih problema sa začećem. Ne samo da vam otežava da saznate kada ovulirate i kada su vam najplodniji dani, neredovna menstruacija može biti i znak policističnih jajnika, što je uobičajeni problem ženske neplodnosti.

Endometrioza

Uobičajeni znaci endometrioze su veoma teške i bolne menstruacije koje ometaju svakodnevni život, kao i bol tokom seksualnih odnosa. Endometrioza može izazvati probleme sa plodnošću, pa je važno da razgovarate sa lekarom ako sumnjate da je imate.

Žena, bol, stomak
Shutterstock Žena sa jakim bolovima tokom menstruacije

Znaci koji ukazuju na probleme za začećem kod muškaraca:

Erektalna disfunkcija

Problemi sa održavanjem erekcije u spavaćoj sobi mogu biti znak hormonskog problema koji uzrokuje mušku neplodnost.

Bol u testisu

Bilo kakva bol ili otok u testisima može da bude znak problema sa plodnošću. Ako su testisi prilično mali i čvrsti, to bi mogao biti još jedan znak za zabrinutost i trebalo bi da odete na pregled kod lekara.

Par, muškarac, žena, ljubav
Shutterstock Bračni par

Problemi sa ejakulacijom

Nemogućnost ejakulacije će očigledno dovesti do problema sa plodnošću i to je definitivno znak da treba da se obratite lekaru.

Nizak seksualni nagon

Bilo kakve promene u vašem libidu mogu ukazivati na promene hormona. Ako ste primetili pad želje za odnosima, to bi mogao da bude znak da imate problem sa neplodnošću, i trebalo bi da posetite lekara.

(Yumama)