Vaginalni porođaj nakon prethodnog carskog reza, ili skraćeno VBAC, danas priželjkuju sve žene. Uz adekvatnu pripremu i edukaciju, veliki broj žena uspeju i da ga ostvare.

Jedna babica se sretala sa puno žena koje su posle carskog reza iznele prirodan porođaj, a ovo je njeno iskustvo.

Zašto dati prednost vaginalnom porođaju?

Prednosti vaginalnog porođaja u odnosu na ponovljen carski rez su medicinske i psihičke, kako za majku, tako i za dete.

U medicinske spadaju:

- Smanjen mortalitet majke
- Prevencija infekcija i krvarenja
- Prevencija povreda urinarnog trakta i unutrašnjih organa
- Prevencija histerektomije

U psihičke prednosti spadaju:

- Izbegavanje psihičkih komplikacija kod majke (nesanica, zabrinutost, osećaj nemoći, osećaj krivice zbog nemogućnosti vaginalnog porođaja)
- Mogućnost kontakta sa novorođenčetom neposredno nakon porođaja
- Manje šanse za postporođajnu depresiju i posttraumatski stres
- Mogućnost prisustva partnera prilikom porođaja, što mnogim ženama pomaže da se osećaju sigurno
- Smanjena mogućnost seksualnih problema nakon porođaja

Mama prvi put drži bebu posle porođaja
Shutterstock Mama prvi put drži bebu posle porođaja

Rizici vaginalnog porođaja nakon carskog reza

Naravno, postoje i rizici na koje treba pripaziti kada je u pitanju vaginalni porođaj nakon carskog reza. Među najčešćim navodi se rizik od pucanja ožiljaka ili pucanje (ruptura) materice, koji su jako mali ali mogući.

Pre svega treba naglasiti da je glavni preduslov za VBAC da je trudnoća protekla potpuno uredno, bez ikakvih većih komplikacija, da su majka i dete zdravi, ali i da je vremenski period između porođaja bar 2 do 2 i po godine.

Bitno je naglasiti i da bi se VBAC porođaj, kako bi se izbegli potencijalni rizici, trebao odvijati potpuno spontano i prirodno, bez korišćenja medikamenata.

Žena porođena carskim rezom
Shutterstock Žena porođena carskim rezom

Pripreme u trudnoći

Kod VBAC-a je najvažnija adekvatna priprema porodilje. Majke koje žele da se porode prirodno nakon carskog reza, obično imaju snažan osećaj da nisu sposobne da rode svoje dete, da je priroda kod njih "zakazala", a često se javlja i osećaj da "nisu dovoljno dobre majke" jer su rodile carskim rezom. Javlja se i niz komplikacija sa dojenjem jer mleko u nekim slučajevima dođe nešto kasnije.

U takvim situacijama, potrebno je razviti i dobru komunikaciju sa majkom kako bi iskustvo sa prethodnog porođaja ostavila iza sebe i krenula u pripremu za nadolazeći porođaj koji će biti sasvim novo i drugačije iskustvo. Trudnica pre svega treba da oseća da ona to može, da je njeno telo sposobno da se porodi vaginalnim putem, upkos iskustvu sa prethodnog porođaja.

Sve to iziskuje dugotrajnu pripremu, kako za porodilju i njenog partenra, tako i za babicu koja oseća dozu strahopoštovanja kada je u pitanju VBAC. Prisustvo babice u takvim slučajevima mnogo pomaže majci, i stopa uspešnosti takvih porođaja je vrlo visoka, a majke imaju puno samopouzdanja i vere u svoje telo.

(Yumama)