Čim devojke završe školu, nailaze na brojna pitanja. Od toga kada će se udati preko toga kada misli da rađa decu, pa i kada sve ispuni, onda dođe pitanje kada će sledeće. Ljudima nikada udovoljiti, sebi daju za pravo da ulaze u tuđu intimu a vrlo često i ne znaju ko se sa kakvom mukom nosi, ali u ovoj priči oni su i manje bitni.

Marijana je prvi put postala mama sa 33 godine, i to posle tri neuspešne trudnoće. Devet godina je pokušavala da dobije bebu i kaže da joj je žao što je prošlo toliko vremena.

"Kada čekaš bebu svaki mesec, kada do nje ne dođe, svaki novi ciklus kad dođe, nosi novo razočarenje i svaki novi mesec je nova nada, iako do te šanse ne dolazi. Boriš se još više, ali te sapliću mnoge životne okolnosti i volja se gubi i energija. Podižeš sebe i padaš. Devet godina je jako dug period", priča Marijana Arizanović.

Test, trudnoća
Shutterstock Pozitivan test na trudnoću

Pre pola veka, bilo je uobičajeno da žene rađaju već u dvadesetim. Lekari i danas preporučuju ženama da prvo dete rode oko 25. godine

Ipak, po statistici Naraodnog fronta, prvorotke u proseku imaju 32 godine, a pre samo sedam godina prosek je bio 28. Ginekolozi upozoravaju da sa godinama plodnost opada.

"Svaka žena ima svoju rezervu jajnika i od prve menstruacije nama se jajne ćelije troše. Znači nema ponovnog stvaranja jajnih ćelija. U svakom slučaju ja mislim da se trudnoća bolje podnosi i da bi sve žene trebale da rode, ako mogu, do 35.", izjavila je dr Svetlana Janković, načelnica porodilišta u "Narodnom frontu".

Uz to, kod starijih trudnica postoji veća mogućnost da dete ima urođene bolesti. Povećava se i verovatnoća da se dete rodi sa Daunovim sindromom. Statistika pokazuje da se rizik drastično povećava između 30. i 35. godine.

Trudnoća, ultrazvuk
Shutterstock Trudna žena gleda sliku sa ultrazvuka

Kako kažu današnje devojke, trude se da pre dece reše stambeni problem, nađu posao, da su tek tada zrele i spremne da dobiju decu, a to je između 25. i 30. godine.

Lana ne razmišlja tako. Postaće mama sa 24 godine.

"Koliko god sam mislila da sam spremna, nisam upotpunosti, jer je ipak to nešto sa čim ću se prvi put sresti i onda ću tek za par meseci videti kojaje odgovornost, ali opet sa druge strane, bitno je da sam to želela i da ja uživam u tome i u čemu ću zasigurno uživati", ispričala je Lana Radmanovac.

Samo žena koja ne može da ima decu zna koliko je neprijatno kada je neko pita zašto još nema bebu i šta čeka.

Roditeljstvo je lična stvar i nije uvek stvar slobodnog izbora. Svako ima svoje razloge i nije dužan da ih objašnjava.

(Yumama/RTS)