Vantelesna oplodnja sve je zastupljenija u našoj zemlji, a sve veći broj mladih ljudi podvrgne se tom procesu. Šta je ključno da bi vantelesna oplodnja bila uspešna i da li sam postupak nosi i određene rizike, objasnila je Milica Krstivojević, stariji klinički embriolog.

"Informisanost klijenata je veoma važna. Parovi u Srbiji su trenutno u dobroj poziciji jer naša država finansira neograničeni broj pokušaja vantelesne oplodnje svim parovima gde je žena stara do 43. godine", započela je doktorka gostujući u emisiji "Jutro" na TV Prvoj, a onda objasnila i šta sve može uticati na neplodnost danas:

"Savremen način života, brz tempo, stres, zagađenja, odlaganje materinstva, prevremen ulazak u menopauzu... Pre 10 godina, muškarci su imali 50 odsto bolji spermogram nego muškarci danas, kvalitet vazduha, zagađenje plastikom, hrana, sve su to faktori da sve kasnije dobijamo svoje potomke."

Koji je prvi znak da treba da potražimo pomoć?

"Biologija i genetika ne biraju vreme, žena stari, a sa svakom godinom šanse za oplodnju opadaju za nekoliko procenata. U suštini, što pre krenete da se borite sa problemom, to ćete pre i uspeti", rekla je doktorka Krstivojević.

Milica Krstivojević
Printskrin TV PRVA Milica Krstivojević, stariji klinički embriolog

Kako da se pripremim za proces vantelesne oplodnje?

Doktorka kaže da je sam proces veoma naporan, pogotovo za ženu, ali je objasnila kako funkcioniše, i šta je najvažnije.

"Emotivno je strašno iscrpljujuće, posebno što naši parovi nisu bolesni već dolaze po najznačajniju stvar u svom životu - potomstvo. Jako je bitna komunikacija od prvog trenutka kada uđu u centar, do poslednjeg kada izađu. Mi im jasno predstavimo statističke šanse za njih u datom trenutku. Vantelesna oplodnja ima nekoliko faza, u svakoj od njih je komunikacija jako važna. Pacijentima se objasni sve, a onda i zajedno donosimo odluke. Pravi uspeh vantelesne oplodnje je jedno živorođeno dete, i to je ono što je svima nama koji učestvujemo u procesu pravi uspeh", rekla je i dodala da parovi treba da zaborave na ono što čuju u svojoj okolini:

"Nažalost, naša kultura je takva, veliki je uticaj okoline. Strašno je bitno da parovi budu jaki, da se vole i podržavaju jedno drugo, ali i da zanemare uticaj okoline."

Vantelesna oplodnja, par, doktor
Shutterstock Par na konsultaciji za vantelesnu oplodnju

Koji su rizici vantelesne oplodnje?

"Sam proces vantelesne oplodnje ima nekoliko faza. Prva je ta pripremna, koja sadrži i psihičku i fizičku pripremu, a onda ide faza stimulacije. Ženski partner tada dobija lekove uz pomoć kojih dobije nekih 10-ak jajnih ćelija. Žensko telo inače proizvodi jednu mesečno, pa se ovim samim tim i povećava šansa za oplodnju. Posle toga sledi labaratorijska faza i onda ide faza embriotransfera. Postoji mali rizik da pacijentkinja burno odreaguje na terapiju jer struktura jajnika nije ista kod svih pacijenata. Postoje i preventivne mere u toj situaciji. Tada se embrioni zamrznu, pa kada se jajnici smire, što je nakon nekih dva meseca, pokuša se embriotransfer", objasnila je, a onda otkrila i od čega zavisi uspeh:

"Uspeh zavisi od kvaliteta embriona, tačnije od mame i tate. Otprilike postoji neka procena u startu, ali dešava se da nam priroda kaže: 'ipak sam ja priroda, a vi ste samo tehnička pomoć' pa nas iznenadi."

Za sam kraj, doktorka Milica Krstivojević poslala je najvažniju poruku parovima:

"Volite se, podržavajte i obavezno otiđite kod ginekologa, ne zbog same situacije u kojoj se nalazite nego zbog procene situacije da biste shvatili koliko vremena još imate."

(Yumama)