Sve više se pomera granica za rađanje prvog deteta, što je jedan od glavnih uzroka negativnog prirodnog priraštaja u Srbiji. Iako se žene na mnoge načine motivišu da rađaju ranije, splet životnih okolnosti to često ne dozvoljava.

"Kad ste mlađi prosto mislite, ceo život je pred vama, pa imate vremena za sve. Nažalost, život, kako živimo svi, živimo brzo, godine prođu i svakako mislim da je ovo najbolja stvar koju ja za sebe mogu da uradim", rekla je Tatjana Mitrovski.

Ono što je Tatjana uradila stručno se zove - sošl frizing. U prevodu to znači da je zamrzla jajne ćelije. Ima 39 godina i želi da bude majka.

"Verovatno neko ima želju da uloži uloži u stan, kola i tako dalje, ali eto ja sam uložila u svoju neku budućnost. Osećam se mnogo lakše, prosto, biološki sat vam ipak otkucava, a sa ovim što sam uradila - nekako imam osećaj da sam onako sebi dala još malo vremena", dodala je Tatjana.

Tatjana kaže da je ceo proces trajao dva meseca. Duže je trajalo donošenje odluke da to uradi. A idealno vreme je između 30. i 34. godine.

Ipak, lekari napominju i da za ceo proces mora da postoji - medicinsko opravdanje.

"Kako ćete jednoj ženi koja je zdrava, ima regularan ciklus i nema nikakve probleme sa 25 godina reći da zamrzne jajne ćelije jer se možda neće ostariti kao majka? Treći problem u tom jednom problemu je taj - kada se naše žene javljaju da žele da zamrznu ćeliju, a to je obično oko četrdesete, četrdeset prve, druge godine - kad shvataju da su ostvarile karijere, a da nisu naišle na pravog partnera sa kojim žele ili mogu da rode", objasnila je prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica Dnevne bolnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo Narodni front.

Ultrazvuk, trudnoća, pregled
Shutterstock Žena na pregledu kod ginekologa

Kod žena sa onkološkim problemom vremena za čekanje nema - predlog je da se to učini pre početka lečenja.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Višegradska je od prošle godine referentni centar za onko-fertilitet.

"Imamo savetovalište gde se javljaju pacijentkinje koje imaju tu vrstu problema, i najčešće inicijativa kreće od njih. I mi predlažemo na našem konzilijumu za maligne bolesti reproduktivnog trakta, ali - uglavnom su pacijentkinje te koje imaju inicijativu", kaže prof. dr Katarina Jeremić, načelnica Odeljenja za očuvanje feriliteta i onko-fertiliteta, GAK Višegradska.

Na odluku o tome da se zamrznu jajne ćelije utiču i finansije.

Postupak košta između 200 hiljada i 360 hiljada dinara, i pacijentiknja ga sama plaća, ukoliko nije u postupku vantelesne oplodnje.

Dobro je, međutim, što je za onkološke pacijentkinje, vađenje i čuvanje jajnih ćelija u Srbiji - besplatno.

(Yumama/RTS)