Trombofilija je stanje za koje sigurno sve češće čujete, posebno kod mladih žena koje pokušavaju da ostanu trudne.

Stručnjaci naglašavaju da ovo nije bolest, to je samo povećana sklonost organizma ka preteranoj koagulaciji (zgrušavanju krvi). Trombofilija ne mora uvek da bude praćena jasnim simptomima, ali usled nje povećan je rizik od komplikacija trudnoće, poput ranih pobačaja, smrti ploda, prevremenog porođaja.

Šta se dešava kod žena sa trombofilijom prilikom začeća?

Usled trombofilije moguće su neke promene i slabije snabdevanje ploda hranljivim materijama, raste rizik od zastoja u razvoju ploda preeklampsije, ili/i gubitka trudnoće.

"Trombofilija je krvni poremećaj u kojem je veća šansa da u arterijama i venama dođe do tromboze (stvaranja krvnog ugruška). Ona predstavlja hiperkoagulabilno stanje. Normalno naše telo stvara krvne ugruške pri povredama kako bi sprečilo krvarenje i kasnije razgrađuje taj krvni ugrušak. U stanjima trombofilije telo pravi više krvnih ugrušaka nego što je potrebno, a slabije razgrađuje stare krvne ugruške, koji mogu da dovedu do zastoja i blokada u venama i arterijama, a samim tim i do ozbiljnih posledica u bitnim sistemima organa, jer sprečavaju dotok kiseonika do njih", objašnjava za portal eKlinika klinički asistent, specijalista ginekologije i akušerstva dr sci. med. Stefan Dugalić.

Trudnica kod lekara
Shutterstock Trudnica kod lekara

Kako se otkriva trombofilija?

Trombofilija se dijagnostikuje koagulacionim testovima i dopunskim testovima.

"Hematolozi su neprikosnoveni dijagnostičari u domenu trombofilija. U domenu oblasti kojom se bavim, ginekologije i vođenja trudnoća, mogu da sugerišem na postojanje i da savetujem testiranje pacijentkinjama koje su imale neke od neželjenih ishoda trudnoće ili kod onih kod kojih bismo tokom trudnoće mogli da posumnjamo na postojanje trombofilija na osnovu intenzivnog praćenja, kliničke, laboratorijske slike i ultrazvučnih parametara", naglašava dr Dugalić.

Koje komplikacije u trudnoći može izazvati trombofilija?

"Najčešće komplikacije trombofilija u trudnoći delimo u odnosu na vremenski period trudnoće u kojem nastaju, i to na komplikacije majke i komplikacije ploda. U moguće komplikacije trudnoće spadaju rani gubici trudnoće, ponovljeni gubitak trudnoće prvog trimestra, gubitak trudnoće drugog i trećeg trimestra, preeklampsija, abrupcija placente, prevremeni porođaj, intrauterina smrt ploda, restrikcija fetalnog rasta (prostim rečima zastoj u rastu ploda), kao i venski tromboembolizam. Prilikom raznih intervencija, među kojima su na primer i abortusi, ili operacija, zbog imobilizacije ekstremiteta, opet naglašavam zavisno od tipa trombofilije, poželjno je razmisliti o prevenciji venske staze i posledične tromboembolije primenom, po potrebi, adekvatne antikoagulante terapije", naglašava dr Dugalić.

Žena sa bolom u stomaku
Shutterstock Žena sa bolom u stomaku

Terapija

Kada su u pitanju buduće mame terapija se prilagođava tipu trombofilije, a postoje i različite preporuke.

"Kod nekih je dovoljna i folna kiselina, koja se i rutinski primenjuje tokom trudnoće zbog drugih aspekata, a kod nekih je neophodno i uvođenje antikoagulantne terapije radi sprečavanja neželjenih ishoda. Kad je u pitanju svet i Srbija, nedostatak jake i konzistentne baze dokaza za kliničke smernice doveo je do različitih preporuka kliničarima", kaže dr Stefan Dugalić.

Prema nekim smernicama, ispitivanje na trombofiliju obično se javlja nakon tri pobačaja. Međutim, dr Dugalić se ne slaže sa tim.

"Prema nekim smernicama, navodi se da ispitivanje na trombofiliju, kad su u pitanju spontani pobačaji, treba sprovesti tek nakon tri pobačaja. Ali kao neko ko razmišlja i iz perspektive pacijenta, kao neko ko dolazi u kontakt sa takvim pacijentima i zna koliko je i jedan pobačaj stresan za ženu, moram da pitam da li biste čekali da se desi pobačaj tri puta, ili biste se i ranije testirali", ističe dr Dugalić.

(Yumama/eklinika)