Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Želim bebu: 15 najčešćih zabluda u vezi sa začećem

Planirate da ostanete u drugom stanju i želite da znate koja mišljenja u vezi sa začećem bi trebalo da uzmete u obzir, a koja da zanemarite? Evo male pomoći...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bez obzira koliko čudno mogu da vam zvuče određene "teorije" o uspešnom začeću, verovatno vam se desilo da se zapitate da li su bar delimično istinite. Posebno što neke od njih možete da čujete u svom najbližem okruženju - od majke, bake, rođaka, prijateljica…

Kada je u pitanju začeće, u opticaju je mnogo takozvanih rekla-kazala priča. Problem je u tome što mnoge teorije koje sugerišu kako da žena zatrudni, nisu zasnovane na naučnim činjenicama.

Evo nekoliko najčešćih zabluda:

1. Dobro zdravlje = dobra plodnost i sigurno začeće

Svakako da je dobro zdravstveno stanje veoma važno kada je u pitanju začeće. Međutim, ono nije garancija plodnosti. Takođe, mnoge žene veruju da će, ako adekvatno brinu o sebi - pre svega se pravilno hrane i redovno vežbaju - njihova plodnost konstantno da bude ista. To, ipak, nije tako, iako je zdrav način života više nego poželjan. Naime, plodnost opada kako starimo, bez obzira na zdravlje. Ukoliko žena ne puši, to može da „produži“ period plodnosti (duvan negativno utiče na sluzokožu grlića materice, čak može da spreči oplodnju), ali ne sprečava njeno opadanje. Inače, pušenje smanjuje i broj i kvalitet spermatozoida. Izloženost duvanskom dimu takođe može da bude štetno.

2. Neplodnost je ženski problem

Kada se par suočava sa neplodnošću, najčešće se pretpostavlja da problem postoji kod žene, s obzirom da je njen reproduktivni sistem komplikovaniji. Ali, to je daleko od istine. Prema sprovedenim istraživanjima, 40 odsto problema vezanih za neplodnost se pripisuje muškarcima, 40 odsto ženama, a u 20 odsto slučajeva - problem je prisutan kod oba partnera. Osim toga, ako je problem uočen kod žene, čak i mali defekt spermatozoida često uzrokuje da oplodnja postane nemoguća bez pomoći stručnjaka. Stoga je ključno da prilikom procene neplodnosti budu uključeni i žena i muškarac.

3. Problem sa plodnošću počinje od 35. godine

Činjenice pokazuju da se plodnost menja tokom života žene, ali ne opada odjednom kako se ona približava 35. godini. Mnoge žene dostižu svoj vrhunac plodnosti u ranim dvadesetim godinama. U današnje vreme, to je doba kada većina žena ne razmišlja o tome da ima decu. Ali, to ne znači da njihov biološki sat ne otkucava. Čak i kod vrlo mladih parova, odličnog zdravstvenog stanja, postoji tek 25 odsto šanse da dođe do začeća, i to u najpovoljnijem delu ciklusa (četiri do pet dana pre i tokom ovulacije). Tada je najbolje imati seksualne odnose svakih 24 do 48 sati.

4. Upotreba kontraceptivnih pilula smanjuje plodnost

Nema dokaza da konstantna primena kontraceptivnih pilula utiče na buduću plodnost. S obzirom da u ženskom reproduktivnom sistemu deluju oko 24 sata, one nemaju mnogo uticaja na sposobnost tela za reprodukciju. Zapravo, korišćenje pilula za kontrolu rađanja ili hormonalnih flastera ili prstenova (hormonska terapija) - može da potpomogne plodnost kod nekih žena! Pilule se koriste za lečenje određenih medicinskih stanja kao što su nepravilni (neregularni) ciklusi, neredovne i teške menstruacije, endometrioza (tkivo endometrijuma, unutrašnjeg sloja materice, počinje da raste izvan nje). U tim slučajevima, pilule mogu da sačuvaju plodnost.

5. Ovulacija se događa 14. dana 

Smatra se da „tipičan“ menstrualni ciklus traje 28 dana, ali nije uvek tako.  U stvari, mnoge žene imaju ciklus koji traje od 21 do čak 35 dana. Kod žena koje imaju „normalan“ menstrualni ciklus od 28 dana, ovulacija se događa 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Da biste izračunali dan ovulacije, treba da brojite unazad 14 dana od poslednjeg dana vašeg ciklusa. To bi mogao da bude i dvanaesti dan, čak i dvadeseti. Takođe, pokušajte sa praćenjem bazalne telesne temperature, posmatranjem promena u cervikalnoj sluzi, ili testiranjem pljuvačke ili urina na prisutnost supstanci koje ukazuju da je ovulacija blizu.

6. Svakodnevni seksualni odnosi potpomažu začeće

Iako su povezani sa povećanjem pokretljivosti spermatozoida (jednog od ključnih faktora začeća), a dokazano je i da potencijal sperme ne može da se smanji, odnosno iscrpi čestim seksom - svakodnevni seksualni odnosi ne  povećaju nužno ženine šanse za začeće. Odnosi svakog drugog dana u vreme ovulacije (najčešće između 12. i 16. dana menstrualnog ciklusa) su dovoljni, jer spermatozoidi mogu, u proseku, da prežive dva dana u jajovodima žene (nekad čak i do pet dana). Ipak, za svaki slučaj, poželjno je da svakodnevno imate seksualne odnose u danima pred ovulaciju i tokom nje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica