Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako zaštiti trudnoću pre samog začeća?

Mnoge stvari mogu da se učine kako bi trudnoća protekla bez komplikacija, ili da one budu minimalne - kako za majku, tako i za bebu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Najvažnija stvar koju buduća majka mora da učini kako bi zaštitila bebu i sebe jeste da prestane da puši. Nažalost, veliki je broj trudnica koje puše - što je nedopustivo. Jer, to je svojevrstan zločin prema nerođenom detetu. Da bismo potkrepili ovu tvrdnju, navešćemo samo neke podatke. Oko 20 odsto dece se rađa sa niskom porođajnom težinom, što ne znači da će žena lakše da rodi, već je to znak da je beba patila i da nije dobijala dovoljno hrane. Zato je za nju porođaj veća trauma nego za bebu sa normalnom porođajnom težinom.

Koje su još komplikacije povezane sa pušenjem tokom trudnoće?

Mnoge studije su pokazale da žene koje puše - teže ostaju trudne! Sa pušenjem u trudnoći je povezano i prevremeno rađanje dece. To se dešava u oko osam odsto slučajeva, dok je smrt oko pet odsto beba prilikom porođaja direktno povezano sa majčinim konzumiranjem cigareta.

Da li treba unositi vitamine pre trudnoće?

Unošenje folne kiseline je veoma značajno, i to pre nego što žena zatrudni. Time se sprečava životno opasna anomalija koja se zove defekt neuralne cevi, kada ne dolazi do srastanja kičme. Zbog toga žena treba da uzima preparate sa folnom kiselinom otprilike šest meseci pre očekivane trudnoće. Ide se dotle da najeminentniji stručnjaci predlažu svakoj ženi koja ima nezaštićene odnose da obavezno počne sa uzimanjem folne kiseline.

U kom obliku je najbolje unositi folnu kiselinu?

Može da se unosi čista folna kiselina, minimum 400 mikrograma - i to sama, ili u sastavu multivitaminskih preparata, što je stvar izbora.

Šta treba naročito izbegavati pre trudnoće?

Posebno je važno da se izbegava mogućnost unošenja pesticida u organizam, hemijskih sredstava za čišćenje, isparenja teških boja, kao i unošenje morske hrane za koju nije sigurno da li sadrži teške metale kao što je živa.

Što se tiče životnih aktivnosti, da li tu postoje neka ograničenja?

Pre nego što žena zatrudni, bilo bi dobro da izbegava sportove koji dovode do povreda - kao što je jahanje, skijanje, borilački sportovi i podvodno ronjenje. Ukoliko je prethodno imala nenameran pobačaj, onda mora da bude još opreznija.

Da li su potrebni neki pregledi pre trudnoće?

Što se tiče stanja tela, neophodno je da se izvrše izvesni pregledi pre nego što žena začne. Veoma je važno da se urade testovi na polno prenosive infekcije, koje mogu da budu problem u trudnoći. Tu se u prvom redu misli na hlamidiju.

Da li se savetuje imuna zaštita pre začeća?

Važno je da buduća mama zna da li je zaštićena od bolesti kao što je rubeola. Ako nije, može da se vakciniše, kao i protiv drugih virusnih infekcija, uključujući grip.

Na šta treba još obratiti pažnju kada je u pitanju telo i zdravlje?

Ako žena ima višak kilograma, onda je neophodno da dovede u red svoju težinu. Potrebno je da proveri šećer i krvni pritisak. Čak i ako postoji problem, lakše će se tretirati nego kada bi se otkrio u toku same trudnoće. Ukoliko koristi lekove za bilo koju bolest - od psihičkih pa do dijabetesa, migrene, pritiska, hroničnih bolova... obavezno neka konsultuje doktora koji je to propisao, a o tome neizostavno treba da obavesti ginekologa.

Da li se preporučuju genetski testovi?

Kada za to postoje opravdani razlozi, ili određena sumnja, poželjno je uraditi genetsko ispitivanje.

Da li sve ovo može da se primeni i na partnera, odnosno budućeg oca?

Apsolutno! Jer, bez obzira što je buduća majka najvažnija, ne treba smetnuti sa uma da dete dobija po pola genskog materijala od oba roditelja. Sva stanja i bolesti, bilo oca ili majke, mogu da imaju negativne posledice na potomstvo. Godine, hronične bolesti, pušenje, alkoholizam, depresija, stresovi, lekovi... podjednako mogu da oštete bebu, bez obzira koji od roditelja je u pitanju.

Dr Dragoslav Lekić, spec. ginekolog-akušer

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica