Erameti Mangejama ostala je trudna sa 74 godine, i to 25 godina nakon što je ušla u menopauzu. Stručnjaci su objasnili kako je moguće da je do toga došlo.

Ona je u septembru prošle godine rodila bliznakinje, a prethodno je decenijama pokušavala da ostane trudna prirodnim putem. Usudila se da pokuša vantelesnu oplodnju nakon što je čula da je njena komšinica to uradila sa 55 godina.

Njen doktor koji joj je uradio i carski rez, objasnio je kako je do toga došlo.

"Nije mogla da zatrudni čak ni nakon što je posetila nekoliko bolnica. Iako je pre 25 godina ušla u menopauzu, želja za majčinstvom se nije smanjila. Odlučila je da isproba vantelesnu oplodnju, i došla je kod nas. Bili smo iznenađeni njegom snagom i voljom. Uradili smo sve medicinske testove, i ustanovili da je sposobna za začeće vantelesnom oplodom", rekao je.

Rodila dete u 74. godini
Printskrin, Youtube/Guardian News Rodila dete u 74. godini

Međutim, vantelesna oplodnja je samo deo slagalice koji je omogućio ovo neobično rađanje.

Kako je uspela da zatrudni sa 74 godine?

Obzirom na to da žena nakon menopauze više ne proizvodi jajne ćelije, Erameti i njen suprug (80) koristili su donora jajnih ćelija.

"To znači da je plodna žena u reproduktivnoj dobi donirala svoje jajne ćelije da bi pomogla ovoj trudnoći", objašnjava lekar i dodaje:

"Jajna ćelija donora je zatim oplođena spermom Erametinog muža putem vantelesne oplodnje."

Iako starost materice ne utiče na trudnoću ili stopu implantacije, žena u postmenopauzi ima nedostatak hormona potrebnih za održavanje trudnoće.

"U ovom konkretnom slučaju, majka je prošla kroz menopauzu, što znači da njeno telo više nije proizvodilo hormone neophodne za ovulaciju, a kamoli za održavanje trudnoće. Zbog toga su bili potrebni lekovi da stimulišu njenu plodnost", objašnjava lekar.

Rodila dete u 74. godini
Printskrin, Youtube/Guardian News Rodila dete u 74. godini

Šta je važno da žene znaju?

Uprkos činjenici da je ovo izvanredno rođenje prijavljeno kao anomalija, doktor se plaši da bi priče poput ovih mogle ženama dati lažnu nadu o trudnoći nakon 50. godine.

"Mnogo puta kada vidim da slavne ličnosti zatrudne posle 50. godine, shvatam da su verovatno koristile jajnu ćeliju donora", ističe lekar, i dodaje:

"Ovo je važno da javnost shvati, jer prirodna plodnost se smanjuje sa godinama, a važno je da oni koji žele da zasnuju porodicu, imaju pristup tačnim informacijama o svojim stvarnim šansama da zatrudne."

(Yumama)