Vantelesna oplodnja sve je češća među mlađom populacijom. Iako mnogi prođu kroz nekoliko neuspešnih, bitno je da se ne predaju i da sačekaju trenutak kada će ugledati dve najsrećnije crtice na testu za trudnoću.

Dragan Kostić je posle tri pokušaja vantelesne oplodnje i 18 godina borbe za potomstvo dočekala najlepše vesti, a javno je progovorila i o svom iskustvu.

Ona je sa 20 godina shvatila da ne može da zatrudni. Sa ispitivanjima je krenula 2000. godine.

"Prilično drugo je trajalo, zato što u to vreme nije bilo udruženja, niti bilo kakve podrške u tom smislu. Sve sam morala sama da istražujem i pronalazim lekare koji će se baviti mojim problemom", kaže ona.

U međuvremenu je dobila svoju dijagnozu koja je sprečava da postane majka - neprohodni jajnici. Krenula je sa otklanjanjem problema, jedan po jedan.

"U našoj zemlji ne postoji multidisciplinarni tim koji se time bavi, tako da sam morala da idem od lekara do lekara i da pronalazim rešenja", navodi Dragana.

Žena koja se bori za potomstvo
Shutterstock Žena koja se bori za potomstvo

Posle brojnih procedura, usledila je vantelesna oplodnja. Jedna, druga, pa treća - koja je bila uspešna.

"Dosta tu ima suza, plakanja, uspona, padova, velike nade i razočarenja", kaže Dragana.

Sada ima 40 i ćerku od dve i po godine.

"Cela ova priča je jako dugo trajala i stvarno je bila iscrpljujuća - i finansijski i emotivno", kaže Dragana i dodaje:

"Donela je razne turbulencije i u društvu i u zajednici u kojoj živim, i naravno, u bračnom životu."

Na samom kraju otkriva da su ona i suprug ipak "izgurali do kraja", nakon skoro punoletstva čekanja deteta i da su napokon srećni i ispunjeni kao nikad ranije.

"Kada sam saznala da sam trudna osećala sam se kao da su mi se svi snovi ispunili i da više nemam duboku tugu koja je dugo bila sa mnom", zaključila je Dragana.

Par uživa sa ćerkom
Shutterstock Par uživa sa ćerkom

(Yumama/BBC)