Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moje iskustvo: Vođenje trudnoće, porođaj i nega bebe u Dubaiju

"Za vreme porođaja, suprug i ja smo gledali Olimpijadu u Sočiju u mojoj sobi." Pročitajte iskustvo sa porođaja mame Olgice...

Živim u Dubaiju već par godina i od momenta kada sam ostala trudna, dugo sam razmišljala gde ću se poroditi. Prelomilo je to što bi, zbog prirode njegovog posla, suprug bio daleko od mene i bebe, te sam izabrala Dubai (a i sledeći put ću sigurno!). Iskreno želim svakoj budućoj mami da je tretiraju na način na koji su mene ovde.

Povezane vesti

Pregledi u trudnoći

Do petog meseca sam se pregledala u Beogradu, a nakon toga sam se prepustila znanju jednog egipatskog ljekara. Pregledi se rade isključivo spoljašnjim ultrazvukom i to jednom mesečno dok pred sam porođaj postanu učestaliji. Rađena su mi i dva 4D ultrazvučna pregleda. 

Uslovi u porodilištu

Svakom paru je omogućeno da u skladu sa privatnim osiguranjem koje poseduje, izabere porodilište, a postoje i organizovane ture kroz koje vas vodi medicinsko osoblje uz sva objašnjenja u vezi sa smeštajem, procedurom koja vas očekuje i slično. Ono što je bitno jeste da ste u sobi sami, a postoji i sofa na razvlačenje na kojoj spava suprug. Bebe su od samog rođenja sa vama u sobi i ni jednog momenta je ne iznose bez vašeg znanja. Poželite li pomoć, pritiskom na dugme, pojaviće se jedna od sestara. 

Povezane vesti

Na porođaju...

Pošto moja kćerkica nije žurila, dan nakon zvaničnog termina mi je zakazana indukcija. Sama procedura traje čitavu noć jer vas u ponoć primaju i tada započinje davanje indukcije i epidurala u datom momentu. Klistir se ne radi iz higijenskih uslova, a nakon porođaja dobijete određene laksative da koristite kod kuće. Pošto je trebalo 16 sati da se porodim, u tom iščekivanju, suprug i ja smo gledali Olimpijadu u Sočiju u mojoj sobi :). Sestre su bile tu u svakom momentu da provere kako se odvija situacija. Doktor se pojavio tek u poslednjem momentu da bi prvi poželeo dobrodošlicu malenoj Leni (ili Lini, kako oni to čitaju).

Povezane vesti

Generalan stav doktora tamo jeste da porođaj bude što prirodniji i carski rez rade baš kad se mora, a za epiziotomiju vas prvo pitaju da li to želite ili da priroda odradi svoj posao. Ponuđena mi je bila i opcija porođaja u kadi.

Prvi dani sa bebom

Sat nakon porođaja bebu stavljaju na dojku i od tada počinje magija. Ukoliko imate poteškoća sa dojenjem, kao što sam ja na primer imala, na raspolaganju je sestra za laktaciju koju možete i po izlasku iz bolnice zvati kad god vam zatreba savet. Pumpu za izmlazanje možete iznajmiti u bolnici.

Bebu kupaju drugi dan po porođaju i, ono što je svakako drugačije od naše prakse, pupak se kvasi vodom i ne povija zavojima, i najnormalnije otpadne za par dana. Takođe, nema švedskih pelena, obilazaka patronažnih sestara, niti se kukovi beba pregledaju, već samo u posebnim slučajevima, ukoliko doktor na redovnim pregledima uoči neku nepravilost u razvoju. Vakcinisanje je takođe stvar izbora roditelja.

Što se hrane tiče, bila je van svih mojih očekivanja. U sobi imate meni po kojem naručujete ono što želite da jedete, a takođe i suprug može da jede po sniženoj ceni od ponuđene.

Povezane vesti

Pre samog izlaska iz porodilišta, obišla me je i fizioterapeutkinja koja je procenila koliko su mi se razmakli stomačni mišići i u skladu sa tim preporučila vežbe koje se rade po izlasku iz bolnice. 

Eto drage mame, ako vas stomačić navede na ovu stranu sveta, da znate šta možete da očekujete. 

Veliki pozdrav od mame Olgice i bebe Lene

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected].

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica