Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na zlatu se ne štedi, pije se Porto i šeta pored okeana: Mama Jelena otkriva kako izgleda porođaj i nega bebe u Portugalu

Pročitajte živopisno iskustvo mame Jelene koja se udala u portugalsku porodicu i saznajte kako je to biti beba Portugalac.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Usluge porođaja se ne plaćaju, kao i prisustvo porodice tom važnom činu. Inače, imam dvadeset i osam godina i radim u omladinskoj organizaciji, a udata sam za Portugalca.  

Beban se rodio sa tri kilograma i pet stotina grama. Odmah su mu uradili prve testove, istuširali ga i obukli mu odeću koju sam spremila. Stavili su ga pored mene i više se nismo odvajali. Podojila sam ga sat vremena posle porođaja. Prvog dana su nas posetili rođaci, prijatelji, babe i dede, komšije. Portugalski običaj je da se bebama pokloni nešto zlatno, pa je moj mali beban već prvi dan dobio zlatne narukvice, priveske i lančiće. Na zlatu se ovde ne štedi!

Povezane vesti

Posle sedamdeset i dva sata provedena u bolnici, otišli smo kući, u zagrljaj ukućana. Do duboko u noć se pilo Porto vino i džindža - portugalska višnjevača! U kući, inače, živi šest generacija, moj beban je najmlađi. Mislim da je još od prvih dana počeo da se socijalizuje i gradi prijateljske odnose sa okolinom.

Uz američkog pedijatra, dr Karpa, naučili smo trikove za smirivanje novorođenčadi. Naime, lekar tvrdi da bebe u prva tri meseca prolaze kroz četvrti trimestar: zbunjene su i plaši ih okruženje, zbog čega plaču. U utrobi je temperatura bila 39 stepeni, a bilo je bučnije od prosečnog usisivača! Zato smo ponekad uspavljivali bebana pored mašine za pranje sudova, za sušenje veša, ili uz fen.

Biti mama imigrant je dupla odgovornost. Velike su bitke koje treba da pobedimo zajedno sa našom decom - zbog dvojezičnosti i kulturoloških razlika između Srbije i Portugala. Sve te prepreke naša deca treba što lakše da prevaziđu. I pored saveta najstarije bake da ne navikavam mališu na ruke, odlučila sam da svo slobodno vreme provedem u zagrljaju sa bebanom i na taj način mu pružim ljubav i sigurnost.

Posete porodičnom lekaru su ovde besplatne, a pregledi kod pedijatra se plaćaju u proseku 70 evra. Obavezno vakcinisanje beba je po rođenju, potom u drugom, trećem, četvrtom, petom, šestom, petnaestom i osamnaestom mesecu, i kasnije. Program Ministarstva zdravlja takođe obuhvata analizu krvi iz stopala, da bi se utvrdilo da li beba boluje od nekih bolesti.

Povezane vesti

Već na prvom pregledu, pedijatar nas je savetovao da beba treba rano da se prilagodi na nov vazduh i da jača pluća, kako bi što pre izgradila odbrambene mehanizme od štetnih bakterija u vazduhu. Svakog poslepodneva, još od prvih dana, išli smo u šetnju pored okeana. Deset dana nakon porođaja, sa bebanom smo otišli u prvu šoping turu. Kengur nosiljke se preporučuju tek kada beba nauči da sedi, a auto sedišta samo za putovanja kolima, jer su neudobna za kičmu. Fizioterapeuti ne preporučuju ni upotrebu hodalice za bebe.

  Foto: Shutterstock

U prvih šest meseci, naš zlatnik se hranio samo majčinim mlekom. Pedijatar nam je preporučio da vodu ne dajemo (mleko sadrži dovoljne količine vode). Institut za zdravlje se zalaže za davanje samo majčinog mleka u prvih šest meseci, a pojedini pedijatri savetuju da se takva ishrana produži do godinu dana. U dogovoru sa našim pedijatrom, u šestom mesecu smo uveli u ishranu kašice/brašno sa glutenom, a nakon nedelju dana i prve supe i poneku voćkicu: bananu, jabuku i krušku.

Istraživanja Instituta za zdravlje ukazuju da nije preporučljivo nagovarati decu da jedu. Obroci treba da budu uživanje, a naša deca treba da osete komfor dok jedu.

Povezane vesti

Bebanu su izrasla prva dva zubića u šestom mesecu. Bilo je pravo utrkivanje ko će prvi da vidi bele bisere. Pokloni su se spremali, a baka Portugalka je ranom zorom sva srećna izjavila da je zubić tu, a i da poklon stiže. Pošto je ovde  tradicija da se i za to kupi zlato, beban je opet dobio zlatnu narukvicu. Vidim da sad zagledaju ima li još koji zubić. Nadam se da običaj kupovanja poklona ne važi za sve zube, inače ću da otvorim zlataru. Inače, zubari preporučuju pranje zubića i desni, ali upotrebu paste sa fluorom tek posle druge godine.

Verujem da se jednoj majci u Portugalu dan čini ispunjenijim kada beba napuni šest meseci. Tada je beba samostalnija, voli da sedi, da se brčka u kadi. Reaguje na zvuke, smeje se, puzi.

Imamo i veću lepezu zgodnih aktivnosti sa njom. Utorkom i četvrtkom smo na fizioterapiji. U pitanju jestimulacija mišića i jačanje kostiju kroz vežbanje na lopti i strunjači, ispred ogledala.

Svake prve nedelje u mesecu idemo na koncerte za bebe. Svi prisutni učestvuju, a smešteni su na pozorišnoj bini. Na krilu, na jastucima u boji ili u nosiljkama, oko 90 beba na koncertu sluša dela Ravela, Mocarta i Stravinskog. S obzirom da bebe vrlo retko plaču, a da dnevno ponekad bude tri koncerta u jednom gradu, čini mi se da su koncerti vrlo uspešni i da bebe baš uživaju.

Subotom idemo na bazen za bebe. Mišljenja pedijatara oko korišćenja bazena pre prve godine su podeljena. Ipak, roditelji odlučuju. Jedino im se savetuje da obrate pažnju na kvalitet vode i profesionalnost trenera. Plivanje omogućava najkvalitetniji psihički i fizički razvoj deteta, a pomaže i razvoju samopouzdanja kod bebe. U Portugalu je uobičajeno da bebe počnu sa časovima na bazenu sa dva meseca.

Povezane vesti

Svakodnevnicu obogaćujemo muzikom, pevanjem i povremenim gledanjem dečjeg kanala. Sviranje gitare i čitanje literature - kako na srpskom, tako i na portugalskom, uvek su dobrodošli.

Suprug i ja smo u stalnom poletu. Možda je razlog entuzijazma to što smo dobili prvog sina, pa se čini kao da smo otkrili vatru - sve je novo za nas, i sve je važno! Dan se ne čini napornim. Ali noću, kada sve utihne i kada beban konačno zaspi, tek tada shvatamo koliko smo umorni i koliko će nam i ova noć biti prekratka za odmor.

Prvi put u Srbiji

Mališa je sa tri meseca posetio Srbiju. Prvi put se nasmejao u Vojvodini, obukao srpsku narodnju nošnju - specijalno skrojenu za njega i dobio kruškovaču, koju ćemo tradicionalno da otvorimo kada napuni osamnaest godina. U kasnim četrdesetim, babi i dedi je trebalo nekoliko dana da se naviknu na plač, ali se ubrzo nisu odvajali od svog unuka.

Jelena Gradić, Peniche, Portugal

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected].

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica