Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

09. 2018. - Da li imam pravo na porodiljsko odsustvo ukoliko sam bila zaposlena samo dva meseca pre otvaranja trudničkog bolovanja?

U radnom odmosu sam od februara meseca, a na trudničkom bolovanju sam od aprila meseca ove godine. Porodiljsko bi trebalo da otvorim 06.09.2018, međutim poslodavac mi kaže da nemam pravo po novom zakonu na novčanu naknadu porodiljskog ...

ODGOVOR 

Poštovana Ivana,

iako je Vaše pitanje nepotpuno i konfuzno pokušaću da Vam dam potrebne podatke: 

Što se tiče porodiljskog odsustva I dosustva sa rada radi nege deteta I posebne nege detata - Osnovica  se novim zakonskim rešenjem utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće. Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate zaposlenog koji je zasnovao radni odnos nakon rođenja deteta, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode mesecu otpočinjanja odsustva po zasnivanju radnog odnosa.

Ministarstvo nadležno za socijalna pitanja, iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije, vrši isplatu mesečnih iznosa naknade zarade odnosno naknade plate bez poreza i doprinosa na tekući račun korisnika, a iznos pripadajućih poreza i doprinosa na zakonom propisan način.

Pun mesečni iznos naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zahteva, ako je kod nadležnog organa evidentirano najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica