Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

09. 2018. - Pitanje zaposlene trudnice: Koja dokumenta su potrebna za otvaranje porodiljskog odsustva?

Prijavljena sam od marta ove godine, a tad sam već bila trudna. Planiram uskoro da krenem da prikupljam šta mi je potrebno za porodiljsko bolovanje. Da li bi mogli da mi kažete po ovom novom zakonu šta mi je potrebno od dokumenata ...

I interesujeme šta i gde treba posle porođaja da predam od papira za ono što država daje porodiljama za prvo dete.

Unapred hvala.

ODGOVOR 

Poštovana Antonija, 

što se tiče porodiljskog odsustva I dosustva sa rada radi nege deteta I posebne nege detata - Osnovica  se novim zakonskim rešenjem utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće. Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate zaposlenog koji je zasnovao radni odnos nakon rođenja deteta, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode mesecu otpočinjanja odsustva po zasnivanju radnog odnosa.

Ministarstvo nadležno za socijalna pitanja, iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije, vrši isplatu mesečnih iznosa naknade zarade odnosno naknade plate bez poreza i doprinosa na tekući račun korisnika, a iznos pripadajućih poreza i doprinosa na zakonom propisan način.

Pun mesečni iznos naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zahteva, ako je kod nadležnog organa evidentirano najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade.

Neophodno je da se obratite organu uprave prema mestu Vašeg prebivališta ili nadležnom  ministrastvu. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica