Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

08. 2018. - Zaposlena trudnica: Ukoliko radim tri meseca pre otvaranja trudničkog bolovanja da li ću dobijati punu platu?

Trudna sam oko sedam nedelja. Poslodavac će da me prijavi za koji dan. Mene interesuje ukoliko radim tri meseca, da li ću imati 30 odsto od plate za vreme porodiljskog, a za vreme trudničkog 100 odsto? To me najviše buni, da li ...

Ja sam do skoro radila preko omladinske zadruge i bila prijavljena oko dva meseca, pa sam dala otkaz. Pre toga nisam nigde radila. Koji će meni prosek da se gleda ako tek počinjem da radim sada, ne računajući rad preko omladinske?

Ako me poslodavac prijavi na minimalac (doprinosi oko 15-16000, plata 24000), i nakon tri puna meseca otvorim bolovanje, da li ću ja primati 7200 (30 odsto) za vreme porodiljskog, a 100 za vreme trudničkog? Čitala sam par puta vaše objave ali zaista nisam razumela. 

I ako otvorim bolovanje nakon tri meseca i npr. pet dana, da li onda spadam u kategoriju od 3-6 meseci pa je obračun 60 odsto? Računala sam ako bih bila prijavljena od trećeg meseca trudnoće (u radnom odnosu do 5. meseca) plus 4 meseca na bolovanju do porođaja, imala bih svakako šest meseci ako je to uslov. Izvinite, zvuči konfuzno ali bih volela da dobijem odgovor. Hvala

ODGOVOR 

Poštovana Zlato, 

Trudničko odsustvo se vrši po totalno drugačijem obračunu. 

Vi možete odmah da otvorite bolovanje radi održavanja trudnoće i prvih 30 dana ide na račun poslodavca, ali od 31. dana ide na račun Fonda, a da bi na to ostvarili pravo morate da budete radno angažovani minimum tri meseca neprekidno ili šest meseci sa prekidima u prethodnih 18 meseci pre otvaranja bolovanja i da su Vam uredno plaćeni doprinosi.

Što se tiče drugog obračuna:

Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, za, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

Mesečna osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate, dobija se deljenjem zbira osnovica  sa 18 i ne može biti veća od tri prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike na dan podnošenja zahteva.

Pun mesečni iznos naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zahteva, ako je kod nadležnog organa evidentirano najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica