Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

08. 2018. - Da li porodilja ima prava na minimalac ukoliko ima uplaćenih pet mesečnih zarada?

Čitam pravne savete na sajtu i u nekim stvarima sam skroz zbunjen. Ako porodilja ima pet mesečnih zarada na koje su plaćeni doprinosi, zar ona ne ostvaruje pravo na minimalac i u tom slučaju se naknada ne računa kao prosek u poslednjih ...

Naime u ovom pitanju: https://www.yumama.com/ pitajte-advokata/27931-06- 2018-pitanje-buduceg-oca-da- li-moja-supruga-moze-na- trudnicko.html

Ako porodilja ima pet mesečnih zarada na koje su plaćeni doprinosi, zar ona ne ostvaruje pravo na minimalac i u tom slučaju se naknada ne računa kao prosek u poslednjih 18 meseci?

Nisam siguran ni ja da sam ovo dobro protumačio, pa Vas molim za pomoć.

ODGOVOR 

Poštovani Đuro, 

ne znam da li smo kolege ali Zakon je bar ovde jasan. 

Za sva dodatna pojašnjenja zakonskih odredbi biće potrebno sačekati podzakonska akta. 

Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, za, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

Mesečna osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate, dobija se deljenjem zbira osnovica  sa 18 i ne može biti veća od tri prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike na dan podnošenja zahteva.

Pun mesečni iznos naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zahteva, ako je kod nadležnog organa evidentirano najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica