Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

06. 2018. - Pitanje budućeg oca: Da li moja supruga može na trudničko bolovanje šest meseci nakon zaposlenja?

Supruga mi je u drugom mesecu trudnoće i nezaposlena je. Postoji li mogućnost da otvorimo firmu i da samo ona bude zaposlena, kako bi posle šest meseci otišla na trudničko i dobijala od države naknadu (platu)? Naravno da plaćamo ...

Hvala unapred. 

ODGOVOR 

Poštovani Akigo, 

Naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta ostvaruju zaposleni kod pravnih i fizičkih lica. 

Neophodno je da shvatitie da trudničko nije garantovano već predstavlja mogućnost ukoiko su ispunjeni zdravstene okolnosti. Jedino ste u obavezi da otvorite porodiljsko odsustvo I odsustvo sa rada radi nege deteta. 

Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za lica utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica