Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

03. 2017. - Zaposlena trudnica: Zbog čega mi je smanjena naknada nakon tri meseca?

Interesuje me zbog čega mi se uplata na trudničkom odsustvu smanjila za oko 6.000 dinara? Naime, redovno sam počela da primam naknade i nakon tri meseca, naknada za poslednji mesec je bila niža. Ne znam šta da očekujem narednih ...

ODGOVOR 

Poštovana Svetlana, 

Prvih 30 dana bolovanja pada na teret poslodavca. 

Poslodavac trudnici isplaćuje 100 odsto proseka ostvarene zarade za prethodnih 12 meseci koji prethode mesecu u kojem je trudnica otvorila bolovanje.

Ostvarenu zaradu čini obračunata zarada, koja obuhvata zaradu na osnovu rada (osnovna zarada), učinka na radu (nagradi i bonusi), i sva druga primanja iz radnog odnosa (topli obrok, regres, minuli rad i sva druga primanja).

Od 31.dana bolovanja pa nadalje, troškove naknade bolovanja snosi država, i to tako da 65 odsto sredstava obezbeđuje Republički fond zdravstvenog osiguranja, a preostalih 35 odsto finansira se iz budžeta Republike Srbije. Dakle, trudnica prima 100 odsto osnova od poslodavca, koji isti iznos prima (refundira) od države.

Osnov za bolovanje preko 30 dana računa se kao prosek osnovne zarade uvećane za minuli rad u prethodna tri meseca koja prethode mesecu otvaranja bolovanja.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Najnovije

Vesti

Porodica