Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnica preduzetnica: Gde se podnosi zahtev za otvaranje porodiljskog odsustva?

Koliko iznosi rok za otvaranje porodiljskog odsustva? Kom organu se podnosi zahtev za otvaranje porodiljskog odsustva? Da li taj isti organ odlučuje i o naknadi za to odsustvo? Kakva je situacija kad je porodilja preduzetnica-advokat?

Unapred zahvalna.

ODGOVOR 

Poštovana koleginice Ivanka, 

Porodiljsko odsustvo na osnovu nalaza nadležnog ginekologa treba da otvorite najkasnije 28 dana pre termina za porođaj, jer ne smete da radite duže od toga. Međutim, porodiljsko odustvo regularno možete otvoriti i 45 dana pre termina, ali onda to praktično znači da ćete nakon podođaja biti kraće bebom, jer od datuma otvaranja porodiljskog do povratka na posao ne sme da prođe više od 365 dana.

Porodiljsko odsustvo nakon porođaja traje do navršena tri meseca od dana porođaja. Po isteku prava na porodiljsko odustvo imate pravo na odsustvo radi nege deteta do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog dosustva. 

Ukoliko se vratite na posao pre isteka roka od godinu dana od dana rođenja deteta poslodavac je dužan da Vam obezbedi jednu ili više dnevnih pauza ili skraćivanje radnog vremena u ukupnom trajanju od 90 minuta radi dojenja deteta, ukoiko Vaše radno vreme iznosi 6 ili više časova. 

Pošto se jedno od  Vaših  pitanja odnosi na advokaturu Vi kao advokat ste dužni da  najkasnije 30 dana pre početka korišćenja prava na privremeni prestanak bavljenja advokaturom za vreme porodiljskog odustva i odsustva sa rada radi nege deteta dostavite nadležnoj advokatskoj komori obrazložen zahtev sa odgovarajućim dokazima i podacima o početku i trajanju privremenog prestanka rada. 

U Vašem slučaju neophodno je da se javite Advokatskoj komori Niš. 

Gore navedena Advokatska komora će Vam u slučaju korišćenja napred navedenog prava odrediti privremenog zamenika. 

Potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta podnosite organu gradske uprave, a sam postupak se pokreće po primljenom zahtevu podnosioca. 

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica