Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama u vanbračnoj zajednici: Kako da ostvarim prava na finansijsku pomoć?

U velikoj sam nedoumici oko svog 'statusa'. Elem, živim nevenčano sa partnerom od aprila 2014. godine u stanu mog oca. U oktobru smo postali roditelji i dete nosi očevo prezime. Međutim, moj partner ima dete iz prvog ...

Kompletni dokumenti su na adresi gde je živeo sa porodicom, a gde sada živi njegova 'bivša' supruga sa detetom (lična karta, pasoš...). 

Usput imaju stambeni kredit u švajcarcima, pa njegova kompletna plata (100%) odlazi na ratu za taj stan.

Nedavno sam se u opštini deklarisala kao roditelj koji sam brine o detetu i potvrdila to svedocima. Jer to u suštini i jeste tačno- radilo se o povraćaju PDV-a na bebi opremu.

Mene interesuje moj status sada. Kakva su moja prava obzirom da plata nije dovoljna? Kako oko nege deteta - beba ima tešku srčanu manu?

Uskoro će morati u vrtić, pa me interesuju detalji oko toga- da li ja imam prednost ili se smatram 'regularnom' porodicom? Gde ostvarujem svoja prava?

Ni u jednu jasnu kategoriju sebe ne mogu da stavim, pa vas najlepše molim da mi pravno pomognete oko toga.

Hvala.

S poštovanjem,

Violeta

ODGOVOR 

Poštovana Violeta, 

Vi se sada shodno Zakonu ne nalazite čak ni u tzv. slobodnoj vanbračnoj zajednici, jer da bi ista proizvodila pravna dejstva nužno je da ne postoji nijedna bračna smetnja, što u Vašem slučaju postoji. 

Zakonodavac je odredio da je bračnost apsolutna, neotklonjiva, privremena i apsolutna bračna smetnja koja deluje erga omnes (prema svima.


Sami Vi ste samohrani roditelj. 


Da bi dobili podrobnije pravne savete neophodno je da napišete da li se nalazite u radnom odnosu i koliko godina ima Vaše dete?

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik
Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica