Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neisplaćene porodiljske naknade: Gde prijaviti neažurnost lokalne inspekcije?

Kome mogu da se obratim za neisplaćenu porodiljsku naknadu, ako lokalna inspekcija ne raguje?


ODGOVOR

Poštovani,
nakon primljene prijave, inspektor rada pokreće postupak u okviru kojeg ispituje da li je u određenoj firmi ili preduzeću zaista došlo do kršenja zakonskih propisa.


Rok za završetak postupka je mesec dana od trenutka podnošenja prijave, odnosno petnaest dana – ako se postupak vodi zbog prijave nezakonitog otkaza. Izuzetno, rokovi mogu biti produženi na dva meseca.
Na kraju postupka inspektor donosi rešenje.


Tokom postupka imate pravo da se informišete o toku postupka po Vašoj prijavi. Na kraju postupka inspektor je dužan da Vas pismeno obavesti o ishodu postupka i preduzetim merama.


Ukoliko ova mera ne reši problem, zaštitu Vaših prava moraćete da potražite na sudu. U tom slučaju biće izuzetno korisno što ste se prvo obratili inspekciji rada, jer njihovi nalazi, zaključci, rešenja i nalozi mogu poslužiti kao čvrsti dokazi u sudskom postupku.

Ukoliko ste iz Beograda, možete se obratiti Sekretarijatu za socijalni zaštitu koji u SEKTORU ZA OSTVARIVANjE PRAVA obavlja poverene poslove državne uprave koji se odnose između ostalog odnose i na vođenje prvostepenog upravnog postupka i utvrđivanje prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta. Sekretarijate se nalazi u 27. marta 43-45, a telefonski brojevi centrale su: 330-90-92, 330-90-93, 330-90-94.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica