Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedoumice oko ostvarivanja prava na porodiljsko odsustvo za treće dete

Trenutno sam na porodiljskom bolovanju. Interesuje me da li po zakonu imam pravo na dve godine porodiljskog odsustva obzirom da sam u prvoj trudnoći u devetom mesecu izgubila bebu - nije živo rođeno. Nedugo zatim sam dobila sina, ...

Unapred hvala.


ODGOVOR

Poštovana,

Zakon je regulisao da pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta zaposlena žena ima i za treće i svako naredno novorođeno dete u ukupnom trajanju od dve godine. Ovo pravo ima i zaposlena žena koja u prvom porođaju rodi troje i više dece, kao i zaposlena žena koja je rodila jedno, dvoje ili troje dece, a u narednom porođaju rodi dvoje ili više dece.

Zakon o radu predvideo je jedino situaciju da pravo da koristi porodiljsko odsustvo u trajanju od tri meseca od dana porođaja ima i zaposlena žena ako rodi mrtvo dete ili dete umre pre isteka porodiljskog odsustva.

Obzirom da zakon nigde nije regulisao Vašu situaciju, najbolje bi bilo da zbog očigledne pravne šupljine da se za siguran stav obratite za mišljenje Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalana pitanja, na telefon: 011/3616 – 369, Grupa za opšte pravne poslove.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica