Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnica sa neoverenom zdravstvenom knjižicom

Trenutno sam na trudničkom bolovanju, a 10. oktobra mi se otvara porodiljsko. Knjižica mi je overena do 30. septembra i ne mogu je overiti kasnije jer poslodavac nije platio doprinose, i takođe, zatvara firmu a nas prebacuju u ...

S poštovanjem,
Nikolina


ODGOVOR
Ukoliko ste iz Beograda za početak se možete obratiti Sekretarijatu za socijalnu zaštitu jer on u okviru svog rada obavlja i sledeće delatnosti :

SEKTOR ZA OSTVARIVANjE PRAVA obavlja poverene poslove državne uprave koji se odnose na:

- vođenje prvostepenog upravnog postupka i utvrđivanje prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta;
- roditeljski dodatak;
- dečiji dodatak i pomoć majkama izbeglicama sa decom do godinu dana starosti;
- poslovi obračuna i overe dokumentacije za utvrđena prava i stručno-operativni poslovi kompjuterske obrade podataka na osnovu kojih se vrši isplata utvrđenih prava na dečiji dodatak i roditeljski dodatak za korisnike sa područja grada Beograda.


Ukoliko na ovaj način ne ostvarite svoja prava, onda Vam je najbolje je da se obratite sa dokumentacijom koju posedujete nadležnoj inspekciji rada. Ova prijava podnosi se kada poslodavac krši neka prava zaposlenog, ili kada krši neke druge zakonske obaveze. Prijava inspekciji rada može se podneti inspekciji rada u mestu gde je sedište poslodavca. Prijava se moze poslati poštom ili faksom, ili je lično odneti u kancelariju inspekcije. Možete je podneti i usmeno, tako što ćete otići u inspekciju rada i ispričati svoj problem dežurnom inspektoru.


Za pismene prijave ne postoji nikakav proceduralni formular.Dovoljno je da se detaljno opiše problem na koji se žalite i okolnosti u kojima je nastao, i da se navedu podaci o poslodavcu, svoje ime i kontakt informacije (adresa, telefon, imejl). Ukoliko postoje svedoci bilo bi dobro da ih navedete, kao i da priložite dokumetnaciju koju posedujete.


Što se tiče same inspekcije tiče, ne bi trebalo da brinete oko toga da li će direktor saznati za prijavu. Inspektori ne smeju da mu kažu koje je lice podnelo prijavu, ni da li ga je neko uopšte prijavio ili se radi o redovnoj kontroli.


Rok za prijavu ne postoji, mada je svakako bolje da se postupak pokrene što pre. Ako su predmet prijave poslodavca neisplaćena novčana potraživanja (plate, naknade, bonusi…), ti dugovi zastarevaju u roku od tri godine od trenutka njihovog nastanka, pa inspekcija nakon isteka tog perioda neće moći da uradi ništa.


Nakon primljene prijave, inspektor rada pokreće postupak u okviru kojeg ispituje da li je u određenoj firmi ili preduzeću zaista došlo do kršenja zakonskih propisa.


Rok za završetak postupka je mesec dana od trenutka podnošenja prijave, odnosno petnaest dana – ako se postupak vodi zbog prijave nezakonitog otkaza. Izuzetno, rokovi mogu biti produženi na dva meseca.

Na kraju postupka inspektor donosi rešenje.


Tokom postupka imate pravo da se informišete o toku postupka po Vašoj prijavi. Na kraju postupka inspektor je dužan da Vas pismeno obavesti o ishodu postupka i preduzetim merama.
Ukoliko ova mera ne reši problem, zaštitu Vaših prava moraćete da potražite na sudu. U tom slučaju biće izuzetno korisno što ste se prvo obratili inspekciji rada, jer njihovi nalazi, zaključci, rešenja i nalozi mogu poslužiti kao čvrsti dokazi u sudskom postupku.

Obzirom da Inspektorat za rad ima ukupno 28 odvojenih jedinica – odeljenja i odseka inspekcije rada koja se nalaze u upravnim okruzima i gradu Beogradu i dva odeljenja inspekcije rada u sedištu Inspektorata.


Ukoliko je sedište Vašeg poslodavca u Beogradu, obratite se na dole navedenu adresu:


Beograd
Opštine: Novi Beograd, Zemun, Surčin, Savski venac, Lazarevac, Barajevo, Stari grad, Palilula, Vračar, Čukarica, Grocka, Sopot, Voždovac, Zvezdara, Rakovica, Mladenovac, Obrenovac.
Adresa: Masarikova 5
Telefon: 011/306-1671 dežurni inspektor iz oblasti radnih odnosa

Ukoliko sedište Vašeg poslodavca nije na teritoriji Beograda na dole navedenom sajtu možete naći adrese nadležnog inspektorata: http://www.minrzs.gov.rs/

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica