Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od kada se računa prosek za porodiljsko odsustvo?

Pročitajte odgovor pravnika na pitanje jedne zabrinute čitateljke...

U radnom odnosu sam oko 10 godina i ovo mi je treća trudnoća. Pre nego što sam otišla na trudničko bolovanje, tačnije, 1. juna 2014, prebačena sam na novu firmu koja je u vlasništvu istih poslodavaca samo druga adresa i verovatno druga delatnost.

Prosek moje tromesečne plate je iznosio, kada se odbije topli obrok, prevoz i regres, 45.000 dinara, a poslodavac mi je uplatio bolovanje 41.200 din. Poslednja plata, tj.prva u novoj firmi, je iznosila 45.000, a prethodne su bile veće. Da li moguće da je uzeta samo zadnja plata u obzir? Zanima me od kada se računa prosek za porodiljsko bolovanje - od trenutka otvaranja porodiljskog ili od trenutka otvaranja trudničkog bolovanja, jer moj prosek plate u zadnjih 12 meseci 51.000  (kad se odbije topli obrok regres i prevoz).
Unapred hvalaODGOVOR:


Poštovana,

Utvrđivanje visine naknade zaposlenoj zavisi od prethodnog staža pre otpočinjanja porodiljskog odsustva, odnosno visina naknade zarade se utvrđuje u zavisnosti od toga koliko je zaposlena neposredno i neprekidno pre ostvarivanja prava na naknadu zarade bila u radnom odnosu. U skladu sa tim zaposlenoj pripada:

- pun iznos naknade zarade– 100% pod uslovom da je, neposredno pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu više od šest meseci. Mesečni iznos naknade zarade ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene za mesec u kojem se vrši isplata, niti veći od pet prosečnih mesečnih zarada u Repulici Srbiji;

- u visini od 60% od iznosa naknade zarade, ukoliko je zaposlena bila u radnom odnosu neprekidno i neposredno pre ostvarivannja prava od tri do šest meseci. U ovom slučaju mesečni iznos naknade za porodiljsko odsustvo ne može iznositi manje od minimalne zarade;

Potreban vam je pravni savet?

Pošaljite svoje pitanje na e-mail: [email protected], sa naznakom Pravno savetovalište.


- u visini od 30 % od iznosa naknade zarade, ukoliko je zaposlena bila u radnom odnosu neprekidno i neposredno pre ostvarivanja prava do tri meseca. I u ovom slučaju mesečni iznos naknade može iznositi manje od minimalne zarade.


Uplata doprinosa za obavezno sicijalno osiguranje vrši se na iznos naknade zarade koja se isplaćuje zaposlenoj, bez obzira na visinu ( 100%, 60% ili 30%, od iznosa naknade zarade ).

Ukoliko ste iz Beograda na dole navedenom linku možete preuzeti Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta:
http://www.beograd.rs/download.php/documents/zahtevporodicnanegu.pdf

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica