Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvaranje trudničkog bolovanja nakon odsustva zbog nege prethodnog deteta

Poštovani, trenutno sam na bolovanju radi posebne nege deteta do 31.07.2014. do kada mi traje i ugovor o radu. U medjuvremenu sam ostala u drugom stanju, pa me interesuje da li će mi poslodavac produžiti ugovor o radu.

Bolovanje radi nege deteta ne može da se prekine (tako je bar meni rečeno), pa bih ja otvorila trudnočko bolovanje od 01.08.2014. da li je i tada poslodavac dužan da mi produži ugovor. Iz firme su mi već poslali rešenje o prestanku radnog odnosa a jedina informacija koju sam uspela da dobijem iz firme je da mi ugovor mogu produžiti samo ako mi se produži bolovanje radi nege deteta, a da ne važi ni jedna druga vrsta bolovanja pa samim tim ni trudničko. Unapred se zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav.

O: Poštovana,

Zakonodavac je u čl.187 stav 1 – 3  ZAKON O RADU ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014) predvideo sledeće rešenje :

Član 187

Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

Zaposlenom iz stava 1. ovog člana rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavo je ako je na dan donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. ovog člana ili ako zaposleni u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. ovog člana i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa.

Dakle, ukoliko je zaposleni zasnovao radni odnos na određeno vreme, a u toku trajanja ovakvog radnog odnosa nastupi neko od navedenih odsustava, radni odnos, odnosno rok na koji je zaključen, se produžava do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica