Žene tokom trudnoće osete čitav niz senzacija, a vrlo često se i uplaše da li su to kontrakcije, da li će njihov porođaj uskoro da počne...

Porođaj u terminu smatra se kada beba na svet stigne od 37. do 40. nedelje trudnoće, ali nije retko ni da neke bebe odluče da roditelje upoznaju ranije. Postoji nekoliko simptoma koji mogu da upozore da vam se sprema prevremeni porođaj.

Kontrakcije se osećaju drugačije od pripremnih

Posle otprilike 30. nedelje trudnoće, mnoge žene osećaju povremene kontrakcije materice. Ove 'lažne' ili pripremne kontrakcije se nazivaju i Brakston Hiks kontrakcije, normalne su i obično bezbolne. Obično se javljaju kada ste umorne ili kada se naprežete, a prestaju čim se odmorite.

Prave kontrakcije prevremenog porođaja dolaze u redovnim intervalima i postaju sve češće i bolnije. Ako se nastave bilo šta da radite, veća je verovatnoća da imate prave kontrakcije, zbog čega treba da pozovete lekara ili krenete u bolnicu.

Stezanje stomaka u redovnim intervalima

Kad god primetite da se nešto dešava u redovnim intervalima, gledajte na sat.

"Kontrakcije mogu da budu i bezbolne, ali predvidive. Ako vam se čini da dolaze na svakih 10 minuta ili češće, a možete da predvidite kada će početi i prestati, vreme je da pozovete lekara", kaže babica.

Trudnica, bolovi, telefon, kontrakcije
Shutterstock Trudnica zove doktora jer ima kontrakcije

Krvarenje ili krvava sluz

Ako primetite tragove krvi ili krvave sluzi na donjem vešu, postoji šansa da će doći do prevremenog porođaja.

"Svako neobjašnjeno vaginalno krvarenje izaziva zabrinutost", kaže babica i dodaje da treba da se javite lekaru u toj situaciji.

Vodenjak je pukao

Ako osetite iznenadni nalet tečnosti iz vagine, pukao vam je vodenjak i vreme je da se odmah javite kod lekara.

Trudnica, stomak, bol
Shutterstock Trudnica koja ne zna da li joj curi vodenjak ili urin

Osećate pritisak u karlici

Ako postoji osećaj punoće u vašoj vagini, ako se osećate kao da je bebina glava u njoj, to može da bude simptom prevremenog porođaja.

Bolovi u leđima

Rane kontrakcije ili prevremeni porođaj mogu da se osete i kao bolovi u leđima. On može da se javi i da nestane, ili da se uporno oseća.

(Yumama)