Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova medicinska otkrića: Bebe će biti testirane na rizik od dijabetesa?

Naučnici su otkrili način kako bi već po rođenju moglo da se otkrije da li postoji verovatnoća da se kod deteta kasnije u životu razvije dijabetes.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dijabetes tipa 1 može se klasifikovati kao stanje u kojem imuni sistrem napada vlastito tkivo i organe, pa tako kod ove bolesti dolazi do uništavanja stanica za proizvodnju insulina koje se nalaze u gušterači.

Dijabetes tipa 1 često se javlja iznenadno, a simptomi po kojem se, osim merenjem šećera u krvi, može prepoznati su znatno povećana žeđ, prekomerno mokrenje, hronični umor i gubitak telesne težine. 

Povezane vesti

Istraživači Centra za  regenerativne terapije u nemačkom Dresdenu došli su do zanimljivog otkrića koje može pomoći u razumevanju i otkrivanju verovatnosti oboljenja kasnije u životu već kod beba. 

  Foto: Shutterstock

U svom radu, koji su objavili u časopisu Science Translational Medicine, naučnici su opisali rezultate studije koja je duže vreme pratila decu koja su bila u povećanom riziku od dijabetesa zbog genetskog faktora. Naime, prethodna istraživanja pokazala su da se autoantitela javljaju kod dece pre nego što se pojave simptomi dijabetesa.

Povezane vesti

Ovim istraživanjem naučnici su otkrili da kad su T-stanice (T- limfociti) kod beba kojih se kasnije razvije dijabetes došle u kontakt s antigenom, neke su se T-stanice aktivirale, što upućuje da su na putu da postanu autoreaktivne. To bi značilo da bi moglo biti moguće testirati svu decu za verovatnoću od razvoja dijabetesa jednostavnim izlaganjem uzorka krvi na antigen kako bi se videlo da li se aktiviraju njihove T-stanice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica