Dečje vakcine imaju potencijal da spreče čak 42 hiljade smrtnih slučajeva i 20 miliona slučajeva oboljenja godišnje, i to samo u Americi, pokazala su nedavno sprovedena istraživanja. Uz to, utvrđeno je i da vakcinacijom dolazi i do velike uštede državnog novca.


Dve zanimljive američke naučne studije bavile su se pitanjem vakcinacije u detinjstvu i rezultatima koje treba očekivati, a obe su objavljene na Internetu 3. marta 2014, dok će se u aprilu pojaviti u štampanom izdanju časopisa "Pedijatrija".

Prvo od ova dva istraživanja, sprovedeno od strane američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ispitalo je dejstvo devet vakcina, odnosno kako one deluju na imuni sistem, kao i kako se vakcinacija odražava na državni budžet. Rezultati su pokazali da je uspostavljanje određenog rasporeda vakcinacija za bebe rođene 2009. godine uštedelo gotovo 69 milijardi dolara.

Novi kalendar vakcinacije u Srbiji

"Program imunizacije, uz to što spasava živote, štedi državni novac", objasnila je Šenon Stokli.

Stručnjaci koji su učestvovali u ovim istraživanja ističu da je štednja novca dobra vest, ali podsećaju šta je, u priči o vakcinaciji, zaista važno – to da se blagotvornost vakcina ne dovodi u pitanje i da je jasno da one spasavaju živote.

"Moramo se setiti svih koristi za život i njegov kvalitet koje vakcine pružaju. Vrednost spasenih života ne može se izmeriti", kaže dr Kenet Bromberg, direktor Centra za istraživanje vakcina njujorškog Bolničkog centra Bruklina.

U sklopu drugog istraživanja, naučnici su ispitali više od 1.700 roditelja širom SAD i pokušali da utvrde da li ustaljena verovanja mogu uticati na odluku roditelja o vakcinaciji deteta. Tako su, na primer, ispitali tezu da je MMR vakcina povezana s autizmom i zaključili da stručna edukacija roditelja može pomoći da oni odluče da vakcinišu svog mališana.

Zbog svega toga autori studija naglašavaju da je neophodno poslati u javnost poruku koju šalju stručnjaci: da vakcine spasavaju živote. Trenutno mišljenje javnog mnjenja na globalnom nivou nije, naime, ohrabrujuće i roditelji zbog predrasuda i neinformisanosti odustaju od imunizacije.

"Zastrašujuće priče ne daju rezultate", smatra Bromberg. "Važno je, pre svega, imati dobar odnos s pedijatrom. Kada postoji poverenje, komunikacija je otvorenija i efektivnija. Što više budemo radili na širenju poruke, to će rezultati bi pozitivniji."

Priredila: Tamara Sorak