Doktorka Šefali Sabari je vodeći svetski stručnjak za roditeljstvo, klinička psihološkinja i autorka bestselera Njujork Tajmsa koja se posebno posvetila konceptu svesnog roditeljstva i ima sjajne savete. Njenim primerima vodi se i Jelena Đoković, supruga našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića, u vaspitanju dece Stefan i Tare.

Doktorka Sabari se bavi širokim spektrom tema kao što su anksioznost, bes, svrha, značenje i svesno zdravlje. Opra Vinfri je njenu knjihu 'Svesni roditelj' podržala kao jednu od najdubljih knjiga o roditeljstvu koju je ikada pročitala. Prenosimo vam neke od njenih zlatnih saveta:

Budite roditelj detetu koje ste rodili, a ne onom o kom ste maštali

Često pre nego što se dete rodi maštamo o tome kakav život će imati. To je zato što imate najbolje namere prema njemu. Želite mu najbolje obrazovanje, najbolje stvari koje se mogu kupiti novce, najbolje prijatelje, najbolji fakultet - formirate ličnu listu čim shvatite da ćete postati roditelj.

Vrlo često ova fantazija potiče iz onoga što je vama nedostajalo u detinjstvu. Maštate o tome da vaše dete ima sve mogućnosti koje su vama bile uskraćene kada ste bili deca. Želite da odrastu i postanu umetnici, muzičari, naučnici... sve ono što vi niste mogli.

Roditeljstvo je putovanje koje će testirati vaš razum, vaše strpljenje i vašu sposobnost da volite bezuslovno.

Mama, beba, maše
Shutterstock Mama uči bebu da maše

Problemi sa disciplinom nastaju zbog nezadovoljenih emocija

Vidim da mnogi roditelji od uplakanog deteta traže da prestane da plače i da se iznerviraju kada to ne uradi. 'Dobra deca ne plaču', poznata je izjava u takvim situacijama.

Deca nisu ni dobra ni loša, jednostavno su deca. Kada se dete ponaša kako ne treba, roditelji postaju defanzivni i shvataju detetovo ponašanje suviše lično. Deca osećaju emocije, možda i bolje nego odrasli. Intenzivne emocije im je nekada teško da shvate, pa pokušavaju da rastumače haos koji osećaju. Ako dete plače i ne ponaša se kako treba u datom trenutku, to je samo zato što je emocionalna potreba nezadovoljena.

Posao roditelja je da ih vodite kroz ove emocije. Jednom kada se dete oseti bezbednim, viđenim i saslušanim, smiriće se. Kada je potreba zadovoljene, ponašanje deteta će se takođe promeniti.

mama-devojčica-priča.jpg
Shutterstock Mama i ćerka

Ne možemo da očekujemo da deca postanu nešto što ni mi sami nismo

Dok sam odrastala, tata je uvek isticao nešto što je moja majka uradila i govorio mi da ne učim iz toga. Mnogo godina kasnije, u nekim prilikama sam se ponašao baš kao moja majka. Zašto bih to uradio ako mi je otac kao detetu uskraćivao tu lekciju? Uvek mi je govorio šta da radim, a šta ne. Ali nikada nije povezao svoje reči sa delima.

Možete reći svom detetu kako treba najbolje da živi, da bude produktivan, da jede zdravo ili da se budi svakog dana u 5 ujutru, ali ništa nećete uspeti ako im ne pokažete kako se to radi.

Vaše dete će učiti iz vaših dela, a ne vaših reči. Ako savetujete detetu da se hrani zdravije dok po ceo dan grickate nezdravu hranu, pogodite šta će se dogoditi? Vaše dete će izabrati čips umesto povrća. Dete uči iz primera, radnja mora da prati vaše reči ako očekujete da vaše dete učini isto.

Još mnogo saveta Dr Šefali Sabara možete čuti u Beogradu 26. septembra, u MTS dvorani. Ona u našu zemlju dolazi na poziv Novak Đoković Fondacije, kako bi predstavila koncept svesnog roditeljstva, kojem se u svojoj karijeri posebno posvetila. U okviru predavanja, svesno roditeljstvo će biti detaljnije objašnjeno i kroz razgovor sa Jelenom Đoković, suosnivačem i globalnom direktorkom fondacije.

KV.jpg
Foto arhiva Novak Đoković Fondacija Dr Šefali Sabari i Jelena Đoković

(Yumama)