Najčešći malignitet ženskih reproduktivnih organa je rak grlića materice. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovi Batut", u Srbiji se u proseku registruje više od 1 214 novoobolelih žena. Od karcinoma grlića materice u našoj zemlji umre 470 žena.

Jedan od najvažnijih faktora rizika jeste infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Ovaj virus je poprilično rasprostranjen, tako da je gotovo svaka žena tokom života imala ovu infekciju.

Moramo imati na umu da nije infekcija ovim virusom jedina koja dovodi do raka grlića materice. Tome doprinose i oslabljen imunitet, pušenje, dugotrajna primena oralne kontracepcije, udružene infekcije, rano stupanje u seksualne odnose, loši socijalni uslovi, ali i genetski faktor.

Podaci kažu da se nekih 85 posto slučajeva obolelih žena od karcinoma grlića materice nađe u siromašnim zemljama, a problem nastaje jer oni imaju svega 5 posto resursa za borbu protiv ove bolesti.

Inkubacija bolesti

Inkubacija bolesti traje od nekoliko nedelja pa do više meseci. Primarna infekcija u najvećem broju slučajeva ne daje nikakve simtome, a većina inficiranih prirodno sama eliminiše virus, bez znanja da je on uopšte i postojao u organizmu. U periodu između 6 i 12 meseci infekcija prolazi.

Čini se da se o opasnosti HPV infekcije ne priča mnogo i da su žene često u neznanju. Važno je da znamo da je ova bolest česta i javlja se kod mnogo žena.

Brend proizvoda za intimnu higijenu i negu žena Libresse iz tog razloga najavljuje kampanju pod nazivom #PružiRuku. Cilj ove kampanje jeste da se skrene pažnja na rak grlića materice, jer to pogađa veliki broj žena. Redovni ginekološki pregledi su ključni u otkrivanju ove bolesti i sprečavanju njenog napredovanja. Na taj način se povećava šansa za izlečenje i uspešan oporavak.

Libresse takođe donira sredstva za podršku ženama koje se bore sa rakom grlića materice od prodaje svakog proizvoda.

Od 1. aprila do 31. maja 2021. godine, od kupovine svakog Libresse proizvoda 3,3 RSD donira se Udruženju građana Ženski centar "Milica". Oni pružaju podršku obolelim ženama kroz iskustvo, konsultacije sa lekarima, putem telefona, onlajn platforme i lično.

Žene kod kojih je dijagnostikovan rak grlića materice suočavaju se sa velikim brojem strahova, briga, pomešanih osećanja.

Kako bi žene shvatile da nisu same, važno je govoriti o ovom problemu. Ne smemo ignorisati postojanje ove bolesti, niti osuđivati žene koje se susreću sa ovim problemom. Važno je da im pružimo podršku. Ćutanje nije opcija.