Dvadeset i dvoje dece srpskih državljana na Malti, kojima je pretio progon jer njihovi roditelji nisu zarađivali dovoljno, ostaće na tom ostrvu sa privremenom dozvolom i neće morati odmah da ga napuste. Ovu informaciju, kao razjašnjenje, saopštila je Agencija zadužena za državljanstvo i boravak (Identity Malta), koja se oglasila povodom vesti da je srpskoj deci odbijen zahtev za boravak u toj zemlji. Da bi se našlo rešenje za decu i njihove roditelje sutra će na Maltu, kako prenosi RTS, otputovati ambasador Srbije iz Italije.

Suprotno onome što je objavljeno u medijima, nije tačno da se od dece očekuje da odmah napuste Maltu. U službenom pismu koje je poslala Agencija istaknuto je da roditelji imaju pravo da ulože žalbu Odboru za migrante, koje je nezavisno i autonomno telo. Dok takva odluka ne bude doneta, biće im omogućeno da borave na Malti pomoću privremene dozvole što je praksa koju su vlasti Malte usvojile godinama unazad.

Prema malteškim zakonima, porodice koje potiču iz trećih zemalja (države koje su izvan EU) moraju da zarađuju najmanje 19. 000 evra godišnje, plus 3. 800 evra za svako dete. Taj iznos ne uključuje prekovremeni rad, bonuse ili prihode koje porodice dobijaju iz zemlje iz koje su potekli.

Reč je o sumi koja bi garantovala pristojan standard migranata. Svako osmo dete je stranac na Malti, koja je poslednjih godina jedna od većih odredišta srpske imigracije.

Prilikom obračunavanja roditeljskih primanja, navodi se, Agencija za državljanstvo i boravak Malte uzima u obzir njihov osnovni bruto prihod i oduzima doprinos za nacionalno socijalno osiguranje, kao i troškove smeštaja, na osnovu ugovora o zakupu koji dostavlja podnosilac prijave.

"Za potrebe ovakvih slučajeva, porez na dohodak ne uzima se u obzir. Treba istaći da se svaki zahtev razmatra individualno, a Agencija za državljanstvo i boravak Malte uzima u obzir sve relevantne okolnosti, uključujući dužinu boravka podnosioca zahteva na Malti, kao i prirodu ugovora o radu", stoji u saopštenju.

Agencija napominje da srpskim državljanima nije potrebna viza za boravak, tj. mogu da se zadrže na teritoriji Šengena do 90 dana u roku od šest meseci.

"Neophodno je napomenuti da sva deca koja već borave na Malti putem dozvole boravka mogu da nastave da obnavljaju dozvolu boravka u zemlji na osnovu prvobitnih uslova prve prijave. Agencija želi da ponovi da važeći zakoni i propisi ne predstavljaju diskriminatorski tretman zasnovan na nečijoj nacionalnosti ili poreklu. Zapravo, prošle godine imali smo 5. 744 državljana Srbije, što predstavlja najveću nacionalnu zajednicu trećih zemalja na Malti", navedeno je u saopštenju Agencije.

Podsetimo, mediji su javili da je premijer Malte Džozef Muskat jutros održao hitan sastanak sa ministrima koji su uključeni u rešavanje tog problema i da je doneta odluka o izuzeću. Muskatu je bila predata peticija za ostanak dece, koju je za manje od 24 sata potpisalo 3. 000 ljudi, među njima i brojne poznate ličnosti i malteški nadbiskup.

Podršku roditeljima iz Srbije pružila je i bivša predsednica Malte Mari-Luiz Koleiro Preka, koja je rekla da je zgrožena zbog tretmana malteške administracije prema nedomicilnoj zajednici.

Malteško-srpska zajednica podržala inicijativu roditelja

Na vanrednoj sednici Izvršnog odbora Malteško-srpske zajednice (MSZ), povodom problema boravišnih dozvola za decu građana tzv. trećih zemalja, uključujući i porodice 22 dece – srpskih državljana koji su suočeni sa deportacijom i odvajanjem od svojih porodica, MSZ apeluje na nadležne službe da primene Direktivu Evropske zajednice br. 2003-86-EC (Smernice za primenu Direktive 2003/86/EC prava na ujedinjenje porodice) i nađu rešenje za pomenuta pitanja u najkraćem roku.

MSZ u potpunosti podržava građansku inicijativu roditelja 22 dece u borbi protiv birokratske rigidnosti i diskriminatorske politike sa pogubnim posledicama po njihovu decu i očuvanje porodice.

MSZ takođe ističe značaj garancije najboljih interesa i dobrobiti deteta, jasno označenih međunarodnim sporazumima i konvencijama čije su potpisnice Malta i Srbija.

MSZ se zahvaljuje organima Republike Malte koji aktivno razmatraju pomenute probleme, kao i Ambasadi Srbije u Rimu i Ambasadoru, Njegovoj ekselenciji Goranu Aleksiću na kontinuiranoj podršci inicijativama MSZ.

Zapratite nas i na Instagramu!