Sa prvim danima decembra začuli su se i prvi odjeci pucanja petardi... Ovim pirotehničkim sredstvom najčešće barataju deca, a njihove naizgled bezazlene igre mogu biti kobne, upozoravaju sagovornici Kurira.

Mališani petarde doživljavaju kao igračku, a njihovi izazovi i dokazivanje sa ovom napravom su opasni, pa su tako neka deca ostala bez prstiju i vida! Uoči praznika, srpski lekari često su svedoci strašnih scena i povreda koje nastanu prilikom neopreznog korišćenja petardi.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Kurir da se deca na različite načine igraju pirotehnikom.  "Oni stavljaju petarde u kapuljače kad ih upale, drže ih u džepu, takmiče se ko će više vremena da izdrži da petarda stoji u ustima, isto tako i u ruci. Upaljenu petardu prebacuju iz ruke u ruku među sobom. Nažalost, mnogi ne bace petardu na vreme i onda nastaju ozbiljne povrede", priča dr Milićević i dodaje:

"To su povrede na rukama, vrlo česte su i opekotine. Bilo je slučajeva da dete dobije tzv. eksplozivnu amputaciju prsta, a vrlo često dolazi i do oštećenja sluha. Može doći i do povrede očiju, opet izazvane dejstvom same eksplozije. Petarde su generalno riskantne, deca mogu ostati bez dela šake, prstiju, one jače "dinamitare" mogu skoro celu šaku da raznesu. Desilo se i da jedno dete nije moglo više da vidi na jedno oko nakon igre petardom i ostalo je trajni invalid!"

Dr Milićević ističe da eksplozija ove naprave može kod nekoga izazvati i stres, kod dece koja boluju od dijabetesa može da dovede do porasta nivoa šećera, a kod astmatičara akutno otežano disanje. "Ukoliko se desi da petarda pukne u njihovim ustima, mogu nastati povrede usne duplje, gornje i donje usne, povrede nepca, a mogu nastati i povrede zuba, kao i opekotine celog lica. Treba apelovati na roditelje da skrenu deci pažnju", zaključuje on.

Inernet izazov

Primarijus opšte prakse dr Biserka Obradović objašnjava da su sve povrede u opticaju s obzirom na to da deci svašta pada na pamet. "Današnja deca imaju jako opasne internet igre, igre izazova, koje mogu da budu rizične i po sam život. Deca bacaju petarde i u vatru i u staklenu flašu, a tom prilikom mogu trajno oštetiti vid. Može doći do opekotina i otvorenih rana ", navodi dr Biserka, i ističe da nedostaje vaspitavanje deteta o štetnosti tih igara.

NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA

Za bacanje petardi i narušavanje javnog reda i mira zaprećena je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ista kazna je i za roditelje maloletne dece. Striktni propisi usvojeni u maju 2018. godine smanjili su broj uličnih prodavaca pirotehnike. Iako zakon zabranjuje ilegalnu prodaju, petarde se ipak mogu kupiti u mnogim prodavnicama.

POSLEDICE I POVREDE KOJE SE MOGU ZADOBITI

- opekotine

- oštećenja sluha i vida

- amputacije (najčešće prstiju) 

- posekotine

- stres

- povrede usne duplje i zuba

-  oštećenje imovine (požari, eksplozije)

- udisanje otrovnih isparenja

ŠTA DECA NAJČEŠĆE KUPUJU

- veliki pirat (obične petarde)

- petarde "njinja"

- velika mega (mini-štap s fitiljem)

- tzv. šok-petarda

- dinamitara

NESREĆE NASTALE ZBOG PETARDI

- 2017. Dečak M. S. (13) iz okoline Loznice teško je povređen kad mu je prilikom igre petarda eksplodirala u ruci. Amputirana su mu dva prsta.

- 2017. Stefan Kalinović (22) iz Jagodine i Amer Asanović (16) iz Novog Pazara zbog eksplodiranja petardi dobili su povrede prstiju na šaci.

- 2018. Jednoipogodišnja beba teško je povređena kad joj je petarda, koju joj je dala baba, eksplodirala u ruci.

Zapratite nas i na Instagramu!