Od ponedeljka đaci su ponovo u školskim klupama. Novi početak mnogim mališanima nije lak, što zbog straha od nepoznatog, što zbog teških đačkih torbi.

Svaki treći đak u Srbiji ima krivu kičmu. Kičmu krivi teška đačka torba, ali isto tako i fizička neaktivnost i nepravilno sedenje.

Poslednji sistematski pregled u Domu zdravlja "Stari grad" je obuhvatio populaciju od 1.200 dece i pokazao je da od ukupnog broja, oko 12 odsto dece ima loše držanje ili neki deformitet kičme, a oko 22 odsto dece ima ravna stopala ili spušten svod stopala, navodi specijalista fizikalne medicine dr Dragana Koković Lojak.

Statistika je, takođe, pokazala da tokom poslednje tri do četiri godine postoji blagi pad procenta deformiteta kičmenog stuba u kasnijem uzrastu.

"Kod dece se ne može govoriti o pravim deformitetima, to je prvenstveno loše držanje, ali utvrdili smo da se ono smanjuje za negde oko dva procenta, a u slučaju problema sa stopalima i do tri procenta u kasnijim uzrastima", dodaje doktorka Koković Lojak.

U skladu sa rezultatima sa sistematskog pregleda, deca bi trebalo da odu na dodatni pregled u matični dom zdravlja, napominje gošća Jutarnjeg dnevnika, kako bi se ustanovilo da li je u pitanju samo loše držanje ili postoji deformitet.

"Ukoliko postoji loše držanje ili deformitet svakako je neophodno da se sprovede dozirani korektivni program, a plivanje i dozirana fizička aktivnost je takođe jedna od preporuka za popravljanje i održavanje dobrog držanja", savetuje dr Dragana Koković Lojak.

Pored toga, treba napomenuti da svako šesto dete u Srbiji ima deformitet stopala, svako treće je gojazno. Poznato je da je gojaznost okidač za preko 50 bolesti. Trebalo bi da mislimo o tome dok ne bude kasno.

Zapratite nas i na Instagramu!