Medicina nikada u istoriji nije bila razvijena koliko je to danas, ali je sa druge strane očigledna i potreba čoveka da ne ide kod doktora za najmanju sitnicu, već da određene male tegobe pokuša da reši na prirodni način. Ponekad neke napitke ili lekovita ulja koristimo i kao preventivu ili "čuvare" našeg organizma i imuniteta, a jedan od onih za kojim sve češće posežemo jeste i ulje divljeg origana.

Ovo je prirodni lek koji se od davnina upotrebljava; posebno su ga cenili u doba starih Grka kada se koristio za saniranje rana i lečenje disajnih puteva, u srednjem veku je bilo popularno širom Evrope kao sredstvo koje se borilo protiv infekcija.

Danas je opštepoznato da je ulje divljeg origana najjači prirodni antibiotik i da se uspšeno bori protiv više od 25 vrsta bakterija, a agresivno napada i gljivice i viruse. Naučnici su dokazili i da je ulje divljeg origana je 337 puta jači antioksidans od zelenog čaja, 130 puta od limuna, 30 puta od belog luka.

"Čini se da se najviše koristi u terapiji kandide i upornih bakterijskih infekcija ešerihijom. Međutim, osim povoljnog dejstva na širok spektar bakterija i gljivica, ulje divljeg origana učinkovitim se pokazalo i u prevenciji virusnih oboljenja, kao jaka podrška imunom sistemu, zbog čega pomaže i prevenciji starenja i čak štiti od raka", objašnjava dijetetičar nutricionista Tanja Olajdžija, i dodaje koji je to sastojak koji ovo ulje čini "čudotvornim".

"Ulje origana je jak antiseptik, antimikotik i prirodni antibiotik, a sva ova svojstva duguje aktivnoj supstanci - karvakrolu. Zavisno od vrste origana, postotak karvakrola je različit, 70 odsto je minimum koji može dovesti do terapijskog efekta, a pojedine vrste poput Origanum minutiflorum sadrže i preko 90 odsto ove supstance. Pri izboru ulja važan je postotak karvakrola, što viši, to je je ulje cenjenije."

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.