Nažalost ne postoji način da sprečimo kontakt sa bakterijama, naročito zimi kada mnogo vremena provodimo u zatvorenom prostoru. 

Kada dođe do bakterijske infekcije, potreban nam je antibiotik i lečenje antibiotskom terapijom učiniće da simptomi i uzroci bolesti nestanu, ali, sa druge strane, mogu oslabiti celokupan organizam i narušiti stanje crevne flore.

Narušavanje ravnoteže u digestivnom traktu

Probiotske bakterije koje normalno nosimo u svojim crevima su uglavnom prijateljske i organizam ih prepoznaje kao svoje. One imaju zaštitnu ulogu i prva su linija odbrane kada izazivači bolesti napadaju organizam.

Još jedna uloga dobrih bakterija je imunološka. Čak 70 odsto našeg imuniteta locirano je u crevima, i zato je veoma važno da crevna mikroflora ne bude narušena. 

Iako neophodni za ozdravljenje, upravo su antibiotici ti koji pored loših, patogenih, uništavaju i one dobre, probiotske bakterije u našim crevima. Uzimanje antibiotika dovodi do narušavanja efekta barijere, slabljenja imuniteta i promene ravnoteže u digestivnom traktu, a u najvećem su riziku mlađi od sedam i stariji od 65 godina.

Kako da se zaštitimo od disbalansa crevne flore i pojave dijareje?

Jedini način da se spreči disbalans crevne flore nastao uzimanjem antibiotika i posledično nastajanje dijareje, jeste uzimanje dodatnih količina probiotskih bakterija.

Ukoliko se unesu u odgovarajućem broju neutralisaće efekte patogenih sojeva u crevima i omogućiti ponovno uspostavljanje zaštitne barijere.

Gde se nalaze probiotske bakterije?

Probiotske kulture se nalaze u pojedinim namirnicama, kao što su jogurt, kefir, neke vrste sira, sojino mleko, kao i u suplementima koji su veoma jednostavni za upotrebu i nalaze se najčešće u vidu tableta. 

Probiotic Forte ima dokazan kvalitet i efikasnosost jer je proizveden u saradnji sa kanadsko-francuskim Institutom Lallemand-Rosell, koji je jedan od najvećih proizvođača probiotika na svetu i prisutan je više od 80 godina na tržištu. Svaki soj probiotika koji ulazi u sastav preparata je dokumentovan i registovan u Pasterovom institutu u Parizu, što je takođe jedinstvenost Probiotica Forte.

Probiotic Forte u svom sastavu sadrži kombinaciju probiotske gljivice Saccharomyces boulardii i probiotskih bakterija (laktobacili i bifidobakterije). Preparat je nastao kao rezultat brojnih istraživanja koja su dokazala da je upravo ova kombinacija superiorna u sprečavanju dijareja uzrokovanih antibioticima i ublažavanju postojećih simptoma.

Zahvaljujući svom sastavu, Probiotic Forte pruža dvostruku podršku crevnoj flori. Prva linija odbrane je probiotska gljivica S. boulardii koja deluje u lumenu creva i ima fantastičnu osobinu da za svoju površinu vezuje patogene bakterije i njihove toksine i na taj način pospešuje njihovo izbacivanje iz organizma. Drugu liniju odbrane u Probiotic-u Forte predstavljaju probiotske bakterije – laktobacili i bifidobakterije. Oni su normalni stanovnici naše crevne flore koji vezivanjem za crevni epitel obnavljaju barijeru narušenu antibioticima. Na taj način sprečavaju prodor patogenih bakterija u organizam i ponovo uspostavljaju sve regulatorne mehanizme da zaustave dijareju i prateće tegobe nastale upotrebom antibiotika.