Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Svi moramo da pomognemo ženama': Menja se Strategija za podsticanje rađanja

'Svi moramo da pomognemo ženama, naročito mi, muškarci', rekao je predsednik Aleksandar Vučić, predstavljajući nove mere populacione politike.

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Ako nešto ne uradimo, nećemo imati ni narod ni državu!", izjavio je ovog vikenda na konferenciji za novinare predsednik države Aleksandar Vučić. Zbog toga je naglasio da se mora smanjiti negativan prirodni priraštaj, koji je, kako kaže, u "poslednjih 27 godina negativan".

Poražavajuće

"Svakog dana gubimo 107 ljudi, stanovništvo gubimo već 67 godina. Broj rođene dece po majci u Srbiji je 1,44, a za prostu reprodukciju treba nam bar 0,8 više. U protivnom, doći ćemo u situaciju da za nekoliko godina imamo znatno manje stanovnika sa istim brojem penzionera, a to znači da smo završili kao nacija, nećemo imati ni ekonomski, ni demografski, ni politički potencijal", rekao je Vučić i dodao da kao predsednik ima pravo da kaže da su posledice pada nataliteta katastrofalne.

Predstavljajući mere populacione politike, Vučić je rekao da će roditelji ubuduće za prvo dete dobijati jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete 12.000 dinara mesečno u toku deset godina, što znači 12.000 evra za deset godina, a za četvrto 18.000 evra u toku deset godina.

"Što znači, majka koja rodi treće i četvrto dete imaće 30.000 evra za deset godina od države", rekao je Vučić i dodao da je Srbija poslednji put imala manje od sedam miliona stanovnika 1966. godine.

"Neke mere stupiće na snagu 1. jula, ostale od početka naredne godine", rekao je Vučić i dodao da je pre dva dana doneo odluku o formiranju Saveta za populacionu politiku.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, ako se ovakvi negativni trendovi nastave, Srbija će do 2060. imati između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika.

"Ključni problem Srbije je broj novorođene dece i, ako problem nataliteta ne obradimo odmah i na drugačiji način, izgubićemo zemlju, a na to nemamo pravo jer je naša obaveza da brinemo o otadžbini i budućnosti", poručio je predsednik.

Kako je rekao, demografski problem imamo i na selu i u gradovima, a najmanje problema je u Novom Sadu, najviše zbog izbeglih ljudi koji su došli, zatim u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Preševu, jer su jedine opštine sa pozitivnim prirodnim priraštajem, odnosno imaju više rođenih nego umrlih.

Ključni problem

"Ono što je za nas ključni problem, to je da mi nemamo dece i nemamo budućnost. Pišite saopštenja, bavite se feminističkim, ovakvim i onakvim pokretima... Na tome rade svi, od Nemačke, Danske, Švedske... Samo mi ne preduzimamo ništa jer smo samoživi", rekao je predsednik i istakao da je urađen uporedni prikaz i analiza nekih centralnih delova Srbije i KiM, gde je po broju stanovnika „jedno Podujevo kao naša Toplica“.

"Za 50 godina smo u Toplici izgubili 50.000 stanovnika", rekao je Vučić, a potom izneo i podatak da je 1950. u Srbiji rođeno 163.297 beba, a 2017. godine skoro 100.000 manje.

Predsednikov apel

TRUDNOĆA NE SME DA BUDE HENDIKEP

Vučić je naglasio da problem negativnog prirodnog priraštaja sve strukture društva moraju ozbiljno da shvate.

"Apelujem i na Vladu Srbije, na pokrajinsku vladu i na sve lokalne samouprave da se maksimalno posvete ovom važnom pitanju. Planiranje porodice i roditeljstva je lična odluka, a moja dužnost je da upozorim na katastrofalne posledice koje će doći. Svi moramo da pomognemo ženama, naročito mi muškarci. Trudnoća ne sme da bude hendikep niti razlog za otpuštanje sa posla, već priprema za dolazak novog života. Biti roditelj je najveća radost i najvažnija uloga u životu - rekao je Vučić i dodao da je Vlada donela strategiju i mere za podsticaj populacione politike.

Podaci

UN PROGNOZIRA PAD BROJA STANOVNIKA SRBIJE

Prema projekciji UN koja se odnosi na period od 2020. do 2100. godine, Srbija je na 12. mestu liste zemalja čija populacija opada. Njen indeks je na toj listi negativan i iznosi -38,5%. Znatno lošija situacija je u BiH, koja je na visokom trećem mestu (-48,9%) i u Albaniji, koja je na sedmom mestu (-40,2%).

Povezane vesti

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović 

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će 2018. godine početi da se sprovodi Strategija za podsticanje rađanja.

Slavica Đukić Dejanović je novinarima u SANU rekla da je ta strategija završena, kao i akcioni plan za dve godine.

Prema njenim rečima, bolja demografska budućnost Srbije je pre svega vezana za stimulisanje i olakšavanje pozicije žene.

"Žena je ta koja je još uvek preplavljena masom klasičnih, tradicionalnih obaveza. Ona je sve obrazovanija, želi da učestvuje u kompeticiji za sopstvenu društvenu poziciju, a želi i roditeljstvo. Sve što budemo imali više servisnih aktivnosti, finansijskih olakšica, razumevanja poslodavca za nju, biće sve više situacija u kojima će sama žena donositi odluku da želi da se ostvari kao roditelj", rekla je Đukić Dejanovićeva koja je učestvovala na skupu u SANU povodom zapošljavanja u 21. veku.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica