Na mnogo načina Kejt i Vilijam su promenili odnos kraljevske porodice prema narodu i medijima. Promenili su način na koji komuniciraju sa javnošću i uneli mnogo modernih novina.

Oni komuniciraju putem društvenih mreža, objavljuju poruke i fotografije, spontanije se ponašanje u javnosti, imaju otvoreniji pristup narodu, a njihovo vaspitanje dece umnogome drugačije i opuštenije nego što je to bilo u kraljevskoj porodici decenijama unazad.

Međutim, ako je verovati britanskim medijima, Kejt Midlton je donela iznenađujuće tradicionalnu odluku, kada je u pitanju njen treći porođaj.

Naime, Dejli Mejl tvrdi da Kejt želi da se porodi kod kuće, tačnije u Bakingemskoj palati. 

Duga tradicija porođaja kod kućeŽene iz kraljevske porodice vekovima unazad porađale su se kod kuće, a sve do 1944. Godine porođaju je prisustvovao i sekretar kraljevske porodice kako bi nacija bila sigurna da se sve odvija popravilima. Kraljica Elizabeta, na primer, tri svoja sina, Čarlsa, Endrua i Edvarda, rodila je u Bakingemskoj palati, a ćerku Anu u kući Klarens, na jednom od imanja kraljevske porodice. Princeza Ana prva je prekinula tu tradiciju, i svoju bebu rodila je u bolnici Svete Matije u Londonu. Nekoliko godina kasnije i princeza Dajana u istoj bolnici rodila je Vilijama i Harija.

Porođaji kod kuće u potpunosti su se izobičajili u kraljevskoj pordici, naročito od kada su u porodilištima počela da se grade i otvaraju posebna, luksuzna krila za porodilje sa posebnim zahtevima.

Ali sada Kejt Midlton, ponovo razmatraideju da se vrati staroj tradiciji. Razlog? Razlog, nažalost, nije zdravstvene prirode niti pitanje nekakvih krutih kraljevskih pravila i ubeđenja, a u pitanju su - novinari!

Prethodna dva puta, porodilište Svete Marije opsedale su horde i horde novinara, paparaca i obožavatelja kraljevske porodice i buduće bebe. I koliko god da su svi nestrpljivi i dobronamerni, stvaraju veoma veliki pritisak, već dovoljno zabrinutoj, budućoj mami.

Na primer, kada je princeza Dajana trebalo da rodi princa Vilijama, pritisak medija je bio toliko snažan, a svi oko nje su bili toliko nestrpljivi, da je Dajana tražila da joj indukuju porođaj kako bi se što pre porodila, a oni što pre dobili željenu vest i otišli.

"Nisam više mogla to da podnesem, postajalo je nepodnošljivo", rekla je Dajana iskreno novinaru Endrju Mortonu, "Svi su pratili svaki moj pokret, svaki sekund", rekla je tada. Čak je i princ Čarls komentarisao kako je čitava ta euforija otišla predaleko.

Ako bi se porodila u Kensingtonskoj palati, Kejt svakako ne bi izbegla ogromno interesovanje novinara, ali bi im svakako bila daleko od očiju, malo zaštićena.

Nakon što je rodila princa Džordža, samo nekoliko dana nakon porođaja, Kejt je morala da se pojavi u javnosti. Ni jedna porodilja na svetu nije spremna u tako kratkom roku da se pojavi pred velikim brojem ljudi. Međutim, ona je imala obavezu da predstavi budućeg kralja narodu. Da savršeno sredi svoje lokne, obuče smernu haljinu i da se tako fizički i emotivno iscrpljena od porođaja sa osmehom pojavi pred novinarima i maše.

Međutim, sada su stvari malo drugačije. Buduća beba biće tek peti naslednik trona i pritisak medija neće biti toliki, jer će dete i u budućnosti voditi relativno mirtan život u odnosu na svog starijeg brata, te će je mediji, ali i članovi kraljevske porodice verovatno podržati u njenoj odluci, ukoliko joj je tako lakše.

I ukoliko tako odliči, da li neko može da je krivi?

Članovi kraljevske porodice već su dovoljno pod medijskom lupom i toliko toga iz njihovog privatnog života je transparentno u javnosti, da je potpuno uredu da u danima nakon najvažnijeg dana u životu svake majke, vojvotkinja sačuva makar malo privatnosti.

Britanski mediji javljaju da vojvotkinja od Kembridža razmišlja da se vrati starom kraljevskom običaju, mada ne iz baš tradicionalnih razloga...