Višemesečna istraživanja sprovedena u obrazovnim ustanovama u Srbiji govore da skoro svaki učenik na nastavu dolazi "naoružan" mobilnim telefonom.

Kako je utvrđeno, više od 90 odsto đaka u srednjim, ali i osnovnim školama poseduje mobilni telefon, što postaje uobičajena pojava i tretira se kao sastavni deo školskog pribora. Zbog toga je u Nišu nedavno postavljeno pitanje da li je nošenje mobilnog telefona u školu samo potreba roditelja da kontrolišu svoju decu ili se telefoni zloupotrebljavaju kako bi se brže i lakše završavale školske obaveze. Da je pitanje na svom mestu govori podatak da je prilikom nenajavljene kontrole utvrđeno da je u jednom odeljenju 28 učenika imalo čak 35 mobilnih telefona, odnosno da su pojedini đaci imali ne samo po jedan, već i po dva aparata.

Mnoge niške škole ranije su, a većina je to učinila od početka ove školske godine, zabranile upotrebu mobilnih telefona na času. Jer je u velikom broju slučajeva utvrđeno da se mobilni telefoni zloupotrebljavaju i koriste za prepisivanje. U mnogim školama na snazi je i zabrana snimanja vršnjaka mobilnim telefonima i postavljanje snimljenog materijala na društvene mreže, jer su registrovani teško kršenje privatnosti i nanošenje velike štete.

Direktor Gimnazije "Deveti maj" u Nišu, Nebojša Lekić, za "Politiku" kaže da su za sada dobri rezultati i da se striktno primenjuje usvojeni Pravilnik o ponašanju učenika dok su u školi. Tokom nastave, rekao je Lekić, korišćenje mobilnih telefona za prepisivanje tretira se kao težak prekršaj, protiv učenika koji to rade pokreće se disciplinski postupak i smanjuje im se ocena iz vladanja. U slučaju ponavljanja prekršaja sankcije su teže.

Ista pravila važe i za nastavnike, kojima je zabranjeno iznošenje mobilnih telefona iz zbornice kada krenu na čas. 

Inače, ranije je ministar prosvete Mladen Šarčević rekao da se razmatra mogućnost da se u svim srpskim obrazovnim ustanovama primeni praksa iz nemačkog i norveškog školstva - u ovim zemljama mobilni telefoni učenicima se oduzimaju pre, a vraćaju posle časova.