Deca su ukras sveta zbog čega svi stremimo da ih ima što više i da im pružimo bezbrižno odrastanje u zdravlju i blagostanju. Pravilna i zdrava ishrana, jedan je od preduslova za dobar i skladan razvoj mladog organizma, ali i odlična preventiva za pojavu metaboličkih poremećaja, dijabetesa i gojaznosti kod mališana. Navike koje se stiču u detinjstvu traju i kroz odraslo doba. 

Kada je vreme za nemlečnu hranu?

S obzirom na to da je navikla na ukus mleka, nije isključeno da reaguje negodovanjem na nepoznatu namirnicu. Strpljenje i upornost su najvažniji dok hranite svoju bebu. 

Kada svojoj petomesečnoj bebi počnete da uvodite čvrstu hranu, savetuje se da krenete sa par kafenih kašičica pripremljenih žitarica. Uglavnom je to pirinčana kaša. Ukoliko beba nije zadovoljna novim ukusom i hranom, možete joj ponuditi mleko, pa čvrstu hranu i tako dva puta u toku dana. Beba će se osećati sigurno, ako je hranite dok vam je u krilu, ali takođe, izbor hranilice je veoma bitan.

Šta je pravilo "četiri dana čekanja"?

Nove namirnice su uvek novi izazovi za najmlađe, zato primenjujemo pravilo „četiri dana. Na taj način jednostavno možete proveriti, kako vaše dete reaguje na određenu vrstu hrane i da li neka namirnica izaziva kod njega alergijsku reakciju, ili intoleranciju- preosetljivost na hranu. 

Kako primeniti ovo pavilo?

•U ponedeljak bebi pripremite pirinač, zatim sačekajte do petka.

•U petak pirinčanoj kaši dodajte drugu namirnicu, na primer šargarepu

•Nove namirnice u početku dajte bebi ujutro, ili u rano popodne kako bi pravovremeno odreagovali odlaskom kod lekara, ako namirnica izazove alergijsku reakciju. 

Redosled uvođenja namirnica

Petomesečnim bebama se u ishranu polako uvode bezglutenske žitarice (pirinač i kukuruz). Iste se mogu pripremiti sa majčinim ili adaptiranim mlekom. 

Kada napuni šest meseci bebi se u isranu uvode i ostale žitarice, zatim voće, povrće, meso, žumance i na kraju celo jaje

Hrana uvek mora da bude visokog kvaliteta, na pravi način mehanički i termički obrađena. 

Kada se uvodi više namirnica savet je da se nekoliko kombinuje u jednom obroku, jer je tada jelo hranljivije i nutritivno vrednije. Pratiti kalendar nemlečne ishrane i po njemu uvoditi namirnice!

Da li je beba gladna ili sita?

Gladna beba otvara usta i naginje glavu napred, dok sita beba naginje glavu nazad i drži usta zatvorena. Ako beba na početku obroka ne otvara usta i okreće glavicu u stranu, jasno je da joj se data hrana ne dopada. 

Svaki put kada beba negoduje neku hranu, nemojte je siliti, već lagano posle određenog vremena pokušajte da joj ponudite istu ponovo. Ukoliko i tada odbije, ponudite joj nešto drugo. 

Sita beba i zadovoljna mama

Svako dete je individu za sebe i ima sopstveni tempo rasta i razvoja. Najvažnije za svakog roditelja je da njegova beba od samog rođenja zdravo napreduje. Odojče udvostruči telesnu masu koju je imalo na rođenju za prvih pet do šest meseci života, a utrostruči je sa dvanaest meseci.Mame su često u nedoumici koja je količina hrane potrebna da beba bude sita. 

Ukoliko dete lepo napreduje, veselo je i razdragano onda nema razloga za brigu. Treba naglasiti da se energetske potrebe mališana po mesecima menjaju.

Tablicu nemlečne ishrane, optimalne količine po mesecima kao i predloge kombinacija namirnica za bebu i decu pronađite u knjizi "Moj prvi zalogaj", izdavačke kuće Finesa. Knjiga je zamišljena kao podrška, inspiracija i izvor pravih informacija za sve roditelje a nastala je kao iskustvo višegodišnjeg rada stručnog tima iz Centra dr Gifing, kao i psihologa, pedagoga i psihoterapeuta.