Specijalne radionice za decu pod nazivom "Tesla Genius" počele su i trajaće do kraja godine u  Dečjem kulturnom centru Beograd (DKCB). Predviđeno je da 2.000 mališana uzrasta od pet do sedam godina kroz jedinstven program, koji se prvi put realizuje u Srbiji, unapredi znanje, kreativnost i maštu. Radionice - igraonice su deo projekta Akademija malih genija - "Tesla Genius", koji je nastao kao rezultat rada stručnjaka Energetskog inovacionog centra TESLIANUM, uz finansijsku podršku Novak Đoković Fondacije, a u saradnji sa DKCB. Glavni cilj ovog zanimljivog projekta je sticanje znanja najmlađih o našem velikom naučniku Nikoli Tesli, kao i razvoj njihovih sposobnosti inovativnom metodom zasnovanom na Teslinim tehnikama.

Besplatne radionice će biti organizovane dva puta nedeljno u Dečjem kulturnom centru Beograd u trajanju od sat vremena. Mališani će primenom metoda - učenje kroz igru, razvijati prohofizičke kapacitete i unaprediti način razmišljanja kroz pravilne tehnike pamćenja, pogađanja, disanja i ishrane.

Maja Jovanović, projektna menadžerka Fondacije, istakla je prilikom predstavljanja projekta da su radionice "Tesla Genius" dragocene, jer decu predškolskog uzrasta i onu od sedam godina, na zanimljiv način usmeravaju da odmalena zavole nauku.

"Odmah smo prepoznali vrednost ovog projekta i odlučili da ga podržimo, jer se u potpunosti uklapa u naš cilj, a to je ulaganje u rani razvoj i obrazovanje. Kao fondacija zalažemo se za kvalitetan i inovativan pristup edukaciji dece i zato smo u godini obeležavanja 160 godina od rođenja Nikole Tesle finansijski podržali radionice koje će mališanima približiti njegov rad. Zahvaljujem se timu TESLIANUMA i njihovim saradnicima koji su uložili svoje dugogodišnje iskustvo i veliko znanje kako bi mališani imali mogućnost da pohađaju ove zanimljive radionice. Pozivamo roditelje da prijave svoju decu i nadamo se da će uživati u svakom trenutku učeći kroz igru", rekla je Jovanovićeva.

Prema rečima Mirjane Prljeviċ, autorke projekta Akademija malih genija TESLA GENIUS i predsednice Energetskog inovacionog centra TESLIANUM, ova organizacija je želela da u 2016. godini, Centar TESLIANUM pruži svoj doprinos obeležavanju značajnog jubileja - 160 godina od rođenja Nikole Tesle. 

"Smatram da, iako su brojne institucije, organizacije i pojedinci odali počast Teslinom doprinosu pronalazaštvu i nauci, Tesla još uvek nije adekvatno zastupljen u obrazovnim programima. Projekat Akademija malih genija TESLA GENIUS obuhvata Radionicu-igraonicu i Teslianum Almanah. Prilika za ostvarenje ovakvog projekta u Srbiji je mogućnost da se najmlađima ponudi jedinstven program koji unapređuje znanje, kreativnost i maštu – baš kako smo ga i nazvali, jednom rečju: umovanje po Nikoli Tesli. Ideja je da ovom radionicom koja počinje 5. marta, traje deset meseci i besplatna je za polaznike, uz Teslianum Almanah, započne jedna nova dimenzija razvoja dece putem neformalnog obrazovanja i metodom “učenje kroz igru”, te da se projekat nastavi u kontinuitetu i narednih godina. Deca od pet, šest i sedam koji su naši polaznici, su upravo u tom uzrastu najbolja ciljna grupa da se sa njima pokrene proces umovanja", pojasnila je Prljevićeva.

Dr Ranko Rajović, koautor projekta, rekao je da je važno ulagati u projekte koji se bave ranim razvojem, jer se tada stvaraju osnove za kasniji uspeh dece, kao i bolja postignuća.  

"Rana stimulacija je važna i za motoričke i kognitivne sposobnosth detata. Roditelji moraju znati da kretanje u periodu razvoja utiče na razvoj velikih regija kore velikog mozga, koje su važne za kognitivne sposobnosti. Posao roditelja je da podstiču dete da se kreće, da skače, da se vrti... vodeći pri tome računa o njegovoj bezbednosti. Isto tako roditelji podstiču misaone aktivnosti, koje moraju da liče na zabavu, igru i tom prilikom dete uči i prima nove informacije bez napora", objasnio je dr Rajović.

Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti decu putem aplikacije na sajtu DKCB ili putem telefona: 011/ 3242 011 i 011/ 3242 012.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama