U današnje vreme, kada veliki broj dece provodi vreme na internetu bez roditeljskog nadzora, roditeljima je neophodno da pronađu nove metode za zaštitu i edukaciju. 

Prema istraživanju koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International, više od polovine ispitanih roditelja (52 odsto) izjavilo je da je prisutan sve veći broj onlajn pretnji kojima su izložena njihova deca, dok je svaki treći roditelj (30 odsto) priznao da nema kontrolu nad sadržajem koji njegovo dete koristi ili gleda na internetu. Stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab uvereni su da je za zaštitu dece neophodan sveobuhvatan pristup: roditelji bi trebalo da razgovaraju sa svojom decom o onlajn bezbednosti, objasne im osnovna pravila za zaštitu od pretnji, i naravno da ih nauče da koriste bezbednosna softverska rešenja.

Pogledajte i 5 stvari koje treba da znate o internet zlostavljanju

„Srećni smo što korisnicima možemo da obezbedimo alat koji će im omogućiti da izbegnu neprijatne posledice koje mogu nastati kada njihovo dete koristi uređaje povezane na internet, čak i u situacijama kada dete zna više o tehnologiji od svojih roditelja. Kaspersky Safe Kids, program koji je kreiran u skladu sa karakteristikama dečijeg ponašanja, omogućuje deci da bezbedno istražuju sajber svet i pruža veću kontrolu roditeljima. Ovakva rešenjima daju roditeljima moć da zaštite svoju decu na pametan način, bez blokiranja njihovih aktivnosti i uz normalan dijalog sa njima", izjavio je Aleksandar Erofejev (Alexander Erofeev), glavni marketing direktor u kompaniji Kaspersky Lab.

Pogledajte i Da li je deci mesto na društvenim mrežama?

Kaspersky Safe Kids je proizvod iz takozvane „freemium“ palete proizvoda: većina funkcionalnih karakteristika dostupna je bez ikakvog plaćanja, dok je za premijum karakteristike neophodno doplatiti. Za korišćenje ovog programa jedino što je neophodno jeste registracija na My Kaspersky portal, kreiranja profila za vaše dete i preuzimanje aplikacije za određeni uređaj. Aplikacija je dostupna za Windows, Mac, Android i iOS operativne sisteme. 

Progarmom se upravlja (uključujući i kreiranje personalizovanih pravila) pomoću My Kaspersky naloga. Ova pravila omogućuju roditeljima da nadgledaju koliko vremenski njihova deca koriste uređaje, koje aplikacije instaliraju, koje stranice posećuju, gde se nalaze u određenom trenutku, kao i u kojim društvenim krugovima se kreću:

Pogledajte i Koliko vremena deca smeju provoditi pred kompjuterom?

Korišćenje uređaja. Deca često izgube pojam o vremenu kada se igraju na određenom uređaju. Safe Kids daje roditeljima moć da ograniče vreme korišćenja određenog uređaja, kako na dnevnom tako i na nedeljnom nivou. Ova opcija podrazumeva da uređaj može biti blokiran kada premaši predviđeno vreme korišćenja za taj dan ili nedelju (ova opcija još nije dostupna za iOS uređaje) ili će Safe Kids obavestiti vaše dete da je vreme da prestane sa korišćenjem urađaja pre nego što ga aplikacija blokira.

Korišćenje aplikacija. Aplikacije mogu biti potencijalno opasne, na primer ako sadrže scene  nasilja. Uz Safe Kids, možete da ograničite pristup aplikaciji koju vaše dete pokušava da instalira ili pokrene, kako prema godinama tako i prema kategoriji (npr. video igrice, onlajn prodavnice, zabava, itd.). Roditelji takođe imaju mogućnost da ograniče u kolikoj meri će deca koristiti određenu aplikaciju. Ova opcija trenutno je dostupna samo za Windows, Mac OS X i Android uređaje.

Internet aktivnosti. Kako biste sprečili da se vaše dete sretne sa nepoželjnim sadržajem na internetu, Safe Kids vam pruža mogućnost da filtrirate veb stranice prema kategorijama. Na primer, možete filtrirati stranice sa sadržajem za odrasle osobe, stranice sa neprikladnim jezikom ili sa informacijama o nedozvoljenim supstancama. Nepoželjne stranice takođe mogu biti izbačene iz rezultata pretrage na popularnim alatima kao što su Google, Yandex, Bing i Yagoo. U zavisnosti od želje roditelja, potencijalno opasne stranice mogu istog trenutka biti blokiranei, ili dete može biti upozoreno prilikom pokušaja pristupanja takvim stranicama.

Facebook aktivnosti. Posredstvom My Kaspersky naloga, roditelji mogu da imaju uvid u aktivnosti njihove dece na Facebook-u – promene u broju prijatelja i količini postova. Ovakva vrsta nadgledanja omogućava roditeljima da na vreme primete ako njihovo dete ima određenih problema sa vršnjacima.

Pozivi i SMS poruke. Dodatna opcija za Android uređaje jeste kreiranje statistike o kontaktima sa kojima vaše dete u najvećoj meri komunicira putem poziva ili SMS poruka (kako se ne bi narušavala privatnost, sadržaj tekstualnih poruka se ne prikazuje). Roditeljima je takođe omogućeno da određene kontakte označe kao sumnjive. Na taj način, njima istog trenutka stiže obaveštenje ako je dete u kontaktu sa sumnjivom osobom. 

Lokacija. Ova opcija pruža roditeljima uvid u trenutnu lokaciju na kojoj se nalazi njihovo dete, kao i da odrede geografsku lokaciju na kojoj se očekuje da će dete biti u određenim vremenskim periodima (na primer, u školi). Ako dete iz nekog razloga napusti ovaj predviđeni prostor, roditelji istog trenutka dobijaju obaveštenje o tome. Ova opcija dostupna je samo za Android i iOS uređaje kada je GPS funkcija na uređaju upaljena i kada je uređaj povezan na internet.

Pogledajte i Deca na društvenim mrežama: 7 vrsta fotografija koje roditelji ne bi trebalo da objavljuju

Ako je dete suočeno sa nekom pretnjom, roditelj ili neko od starijih članova porodice dobija i-mejl i/ili poruku u obliku notifikacije (ako je verzija Kaspersky Safe Kids programa instalirana na uređaju roditelja). Na My Kaspersky nalogu, roditelji takođe imaju uvid u statistiku o aktivnostima svog deteta na internetu, bilo na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou.

Informacije koje roditelji dobijaju putem aplikacije Kaspersky Safe Kids daje im priliku da razgovaraju sa svojim detetom o konkretnim problemima, da im pomognu da isprave greške ili intervenišu ako smatraju da je neophodno da ih zaštite. Roditeljima takođe preporučujemo neke od sledećih stvari:

1. Ako vaše dete koristi više uređaja, najbolje rešenje je da instalirate aplikaciju na svaki od tih uređaja.

2. Čak i ako vaše dete koristi uređaj kod kuće i pod vašim nadzorom, postoji mogućnost da će se susresti sa neprikladnim sadržajem, tako da preporučujemo instaliranje bezbednosnih rešenja i na te uređaje. 

3. Objasnite svom detetu zbog čega preduzimate ove korake. Recite mu da je jako bitno da bude zaštićeno i da ne ignoriše preporuke bezbednosnog rešenja.

4. Ne zaboravite na sajber pretnje kao što su malver programi i lažne veb stranice. Krađa preko onlajn naloga u video igrici ili gubitak dokumenata može biti stresno za dete, tako da je preporučljivo korišćenje bezbednosnog rešenja na uređaju koji dete koristi.  

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.