Nakon što je objavljeno da su otmičari deteta iz naselja Braće Jerković u Beogradu sve informacije pronašli na Fejsbuku, otvoreno je pitanje bezbednosti dece na internetu i odgovornosti roditelja.

Prostor zloupotrebama na internetu često otvaraju sami roditelji nesmotrenim postavljanjem fotografija dece. Fotografija uslikana mobilnim telefonom, brojnim programima može da se uporedi sa onom na društvenim mrežama. I tu počinje mogućnost zloupotreba.

Pogledajte i Koliko vremena deca smeju provoditi pred kompjuterom?

"Da bismo videli kako softveri rade, uzećemo vašu sliku koji pretražuje bazu poznatih lica. Onda ćemo da vidimo kakvo je vaše podudaranje sa njima... Sada taj softver detektuje kako izgleda lice, postavlja ga u položaj koji njemu najviše odgovara da bi mogao da prepozna određene tačke... Poklapanje 95 odsto za dečje lice, godina 25. To može da se radi sa decom i na mnogo opasnijim servisima", objašnjava Urošević.

Postoji softver koji je ugrađen u naočare, a koji na osnovu fotografije daje ime i prezime osobe sa gotovo stoprocentnom sigurnošću.

Dečja pornografija jedan je od oblika kriminala koji se najbrže širi na internetu. U akciji "Armagedon", koja traje više od četiri godine, uhapšeno je stotinu osoba. U nekoliko slučajeva otmica dece sve je počelo od društvenih mreža.

Pogledajte i Dete na Fejsbuku: uputstvo za upotrebu

"Najbitnije je da profili budu zaključani i da roditelji vode računa kakve slike i sa kim dele, da ne ostavljaju podatke o deci", ističe Urošević.

Među najčešćim pretnjama koje je detektovala tehnologija za zaštitu jedne poznate kompanije, jesu sadržaji za odrasle – svako drugo dete susrelo se sa tim. Tu na scenu stupaju roditelji.

VIŠE O... Virtuelno kidnapovanje - novi trend na društvenim mrežama

Gde se završava poštovanje slobode dece, a počinje briga za njihovu bezbednost?

"Treba da naučimo decu da budu odgovorna. Kao što ih učimo da budu odgovorna kada izađu na ulicu ili odu u školu, tako i kada uđu u internet svet i društvene mreže", naglašava Marijana Matić sa Fakulteta političkih nauka.

Ističe da i roditelji treba da se zapitaju zašto, recimo, stavljaju sliku četvorogodišnjeg deteta u kupaćem kostimu na internet.

Pogledajte i 5 tipova fotografija dece koje ne bi trebalo objaviti na društvenim mrežama

Nikolina Ljepava sa portala Roditelj kaže da su roditelji daleko manje informisani od dece.

"Deca sa šest, sedam godina imaju Fejsbuk profile, do desete su daleko napredniji korisnici društvenih mreža od svojih roditelja. Problem je što roditelji imaju percepciju – može da se igra na kompjuteru, on je sada bezbedan, nije na ulici", smatra Nikolina Ljepava.

Tome u prilog govore brojevi. Gotovo 90 odsto dece koristi računar. Polovina je na internetu, a isto toliko njih ima mobilni telefon, neretko – pametni.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.