Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta, Gordana Stevanović, izjavila je za agenciju Beta da je namera organizatora kampanje da roditelji počnu da vaspitavaju decu putem razgovora.

PROČITAJTE I...Disciplinovanje dece: Džejmi Oliver je pronašao alternativu batinama!

"Nedostaje zajednički stav o tome da je primena batina nad decom zabranjena uvek i svuda a ne samo u ustanovama obrazovanja, vaspitanja i socijalne zaštite", rekla je Gordana Stevanović.

PROČITAJTE I...Srbija: Batine uskoro kažnjive zakonom?

Mišljenje da su batine dobre i korisne za decu nikako nije tačno, a batine su najčešće rezultat straha roditelja, ističu stručnjaci.

PROČITAJTE I...Fizičko kažnjavanje dece: Tri pitanja koja roditelji sebi moraju da postave

Prema rečima predstavnika MODS-a, više od 3.000 roditelja iz cele Srbije potpisalo je Deklaraciju koja poziva roditelje i sve koji brinu o odrastanju dece, da umesto batina, koriste razgovor i druge metode vaspitanja.

"Kampanju je pokrenula Mreža u maju ali u njoj učestvuju svi roditelji, bake i deke koji decu vaspitavaju bez batina. Mi želimo da pokažemo da postoje roditelji koji autoritet kod dece grade na drugačijim vrednostima i principima a ne na fizičkom kažnjavanju", istakao je Saša Stefanović.

PROČITAJTE I...Batine - ljubav ili mržnja?

Prema rezultatima istraživanja iz 2012. godine, više od 80 odsto ispitanih osnovaca i srednjoškolaca u Srbiji smatra da batine mogu loše da utiču na razvoj.

Takođe, istraživanje je pokazalo da ispitane devojčice imaju više iskustva u vaspitavanju kroz dijalog u odnosu na dečake, koji su se češće susretali sa fizičkim kažnjavanjem.


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.