Ivana Simić (43) iz Beograda je tri puta pokušala da zatrudni vantelesnom oplodnjom, ali nije uspela, zbog čega joj je jedina nada bila oplodnja doniranom spermom u Makednoji zahvaljujući kojoj je na kraju i zatrudnela. Najveći problem u tome je što zakon u Makedoniji dozvoljava doniranje polnih ćelija, dok zakon u Srbiji ne, piše Blic.

Pogledajte i Neplodnost: Šta sve "ubija" spermatozoide

Ivana je trenutno u trećem mesecu trudnoće, a nakon osam godina bezuspešnog pokušavanja, ona i njen suprug Dejan su tek nedavno saznali da njegovi spermatozoidi nisu dobar materijal, što je bila glavna prepreka da postanu roditelji.

"To nam je bio šok jer nam niko nikada nije rekao da imamo problem. Obavili smo razne analize koje nisu ukazivale na to", rekla je Ivana za ovaj list.

Ipak, oni nisu želeli da odustanu. Čuli su da u Makedoniji postoje dobri lekari i laboratorije za vantelesnu oplodnju koju rade uz pomoć doniranih polnih ćelija.

Saznajte Koje piće čini spermatozoide jačim

Ivana i Dejan su kao i drugi parovi koji nemaju svoje polne ćelije, morali da putuju na oplodnju u Češku, Makedoniju ili Mađarsku, gde u bolnicama za vantelesnu oplodnju donorska jajna ćelija može da se kupi za 3.400 evra, dok pozajmljivanje spermatozoida košta oko 200 evra.

Za više od deset odsto bračnih parova u Srbiji banka polnih ćelija jedini je put da dobiju potomstvo.

Otkrijte Koji vitamin povećava pokretljivost spermatozoida

Dr Snežana Rakić, direktorka GAK "Narodni front", za Blic kaže da je velika šteta što naša zemlja još uvek nema banku.

"Prethodnih decenija, dok nije donet ovaj zakon, ta oblast je bila uređena uredbom. Odnosila se na bračne parove ili parove u vanbračnim vezama. Sada je vreme da se u Srbiji oformi banka, ali pre toga i Zakon o donaciji mora da se prerade", objasnila je ona.

Pogledajte i 500 britanskih donora sperme zaslužni za rađanje 6.200 beba!

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.