Jusafzajeva je svoju nagradu podelila indijskim borcem za prava deteta Kajlašom Satiratijem, a oboma je Nobelova nagrada dodeljenja za nesebičan rad protiv nasilja nad decom.

Ovogodišnja lista kandidata za Nobelovu nagradu za mir najduža je u istoriji, pošto se na spisku našlo čak 278 kandidata - 231 pojedinac i 47 organizacija. Među kandidatima bili su i papa Franja, Edvard Snouden, Čelsi Mening, Vladimir Putin...

Malala je u žižu interesovanja dospela 2009, kada je imala samo 11 godina - tada je objavila blog na urdu jeziku, u kojem je pisala o svom životu pod strahovladom talibana. Talibani su potom pokušali da okončaju njen život 2012, kada su joj pucali u glavu i vrat. Od tada živi u Engleskoj, a ove godine je po drugi put nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

Premijer Pakistana Navaz Šarif danas je čestitao ladoj pakistanskoj aktivistkinji za prava dece na obrazovanje na dobijanju Nobelove nagrade za mir, nazvavši je "ponosom" te zemlje.

Pogledajte i Malala Jusufzai dobitnica nagrade za hrabrost

"Ona je ponos Pakistana. Naši sunarodnici su veoma ponosni na nju", rekao je premijer Malaline domovine.

Njena dostignuća su jedinstvena i neponovljiva, a devojčice i dečaci iz čitavog sveta bi trebalo da se povedu za primerom njene borbe i posvećenosti", navodi se u saopštenju koje je Šarif poslao agenciji AFP.

Čestitkama premijera Šarifa su se pridružili i građani rodne pokrajine Malale Jusafzaj Paktunkva, područja na severozapadu Pakistana kojim su između 2007. i 2009. upravljali talibani.

Malalin ujak i učitelj Ahmed Šah je za AFP izjavio:

"Malala je ponos Paktunkve i čitavog Pakistana. Ona je podigla glas protiv nepravdi u društvu gde žene uopšte nemaju pravo glasa."

Kajlaš Satirati, Indijac koji zastupa gandijevske metode s kojim Malala deli ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, aktivan je borac protiv primoravanja dece za rad od 1990. godine. Njegova organizacija dosad je oslobodila 80.000 dece iz raznih oblika ropstva.

Švedska akademija u Stokholmu navodi da je nagrada dodeljena Malali i Satiratiju zbog nesebičnog rada protiv nasilja i ugnjetavanja dece i mladih, kao i za njihovu neprestanu borbu za pravo svakog deteta na obrazovanje, prenosi Kurir.