Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu - Unesko, proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti još 1967. godine. Iz godine u godinu ovaj datum je prilika da se ukaže na alarmantne podatke da je više od 830 miliona svetskog stanovništva nepismeno.

To znači da jedan od pet punoletnih ljudi na planeti još ne zna da čita i piše. Prema podacima kojima raspolaže Unesko, čak 75 miliona dece ne ide u školu, pohađa je neredovno ili ju je napustilo.


VIŠE: Pedijatri savetuju: Čitajte deci svakoga dana

Na teritoriji Srbije ima više od milion osoba koje su potpuno nepismene, više od 20 odsto odraslih preko 15 godina starosti koji nisu završili osnovnu školu, a čak 50 odsto odraslih koji imaju samo osnovnu školu ili su funkcionalno nepismeni.


VIŠE: Učenje slova kroz igru

Međutim, istraživanja koje je sproveo Institut za pedagoška istraživanja 2008. u Srbiji pokazuju alarmanto nizak nivo jezičke pismenosti i među osnovcima.

Prema rezultatima istraživanja kod učenika VII i VIII razreda 2008. godine 80 odsto osnovaca greši u formulaciji rečenice, 75 odsto nepravilno koristi znakove interpunkcije, 25 odsto u istom tekstu koristi ćirilicu i latinicu, dok 15 odsto osnovaca u tekstovima koristi simbole preuzete sa interneta i mobilnih telefona.


VIŠE: Deca vole knjige

Čak 33 odsto njih pogrešno koristi veliko slovo, što se može pripisati uticaju pravopisa engleskog jezika.

Najviša stopa nepismenosti beleži se u južnoj i istočNoj Srbiji, a pored mladih ugroženi su i odrasli, uglavnom žene, iznad 50 godina. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.