U širi izbor izdvojene su lutkarske i dramske predstave iz Indije, Gruzije, Japana, Ukrajine, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Kazahstana, Kanade, Mađarske, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Španije i Srbije.

Predstave će biti izvođene u Dečjem pozorištu u Subotici, na sceni "Jadran" subotičkog Narodnog pozorišta i u Pozorištu "Deže Kostolanji", a petočlani međunarodni žiri dodeliće sedam nagrada, navedeno je u najavi.

Za takmičarski program festivala prijavljeno je 230 predstava iz 44 zemlje, a za učešće na teatrološkoj konferenciji Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade dostavljena su 34 rada iz 17 zemalja.

Selektor Festivala Slobodan Marković imao je i ove godine veoma težak zadatak da od velikog broja pristiglih prijava napravi prvo proširenu selekciju od 21 predstave, a onda da (u narednom periodu) odabere one koje će biti odigrane u takmičarskom programu od 22. do 27. septembra u Subotici. Na proširenom spisku se između ostalih nalaze i predstave "Princeza na zrnu graška" (r: Todor Valov / Teatar Vesel, Veliko Trnovo, Bugarska), "Hatenasi" (r: Mijako Kurotani / Pozorište “Žanr: siva”, Tokio, Japan), "Bela kći stepe" (r: Jevgenij Permjakov / Pozorište lutaka Petropavlovsk, Kazahstan), "Porodica Pjaf" (timska režija / Theatre La Souvenance / Teatar "Uspomena", Kvebek, Kanada), "Boribon i nipani" (r: Edina Elinger / Budimpeštansko pozorište lutaka, Budimpešta, Mađarska), "Palčica" (r: Aleksandar Maksimičev / Moskovsko pozorište lutaka, Moskva, Rusija), "Pekara Mišmaš" (r: Robert Valtl / Mini teatar, Ljubljana, Slovenija), "Kiša" (r: Darijan Mihajlović / Pozorište “Boško Buha”, Beograd, Srbija), "Kathputli“ (r: Šri Vinod Bhat, Radžastan, Indija) i druge.

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade: Grand Prix za najbolju predstavu u celini, Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno), Nagradu za najbolju režiju, Nagradu za najbolju scenografiju, Nagradu za najbolju originalnu muziku, Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, Nagrade za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada).

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa. Bez obzira na tešku finansijsku situaciju i neshvatljivu odluku Komisije za scensko stvaralaštvo i interpretaciju Ministarstva kulture da Festivalu dodeli šest puta manje sredstava nego prošle godine, Festival i ove godine planira da ugosti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina, Srbije (u manjem obimu nego prošlih godina), navode organizatori.

Pored takmičarskog programa, u pripremi je i šesti po redu Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na kojem će, u okviru konferencije pod nazivom "Deca u svetu elektronike", uzeti učešće stručnjaci iz celog sveta. Biće otvorene četiri izložbe, objavljene dve knjige, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona...

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce. Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.